Λεπτομέρειες για την κάλυψη των ζημιών στη φυτική παραγωγή

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 11:45

Με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, για την ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛ.Γ.Α. των ζημιών που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή από παγετούς, συνεχείς, έντονες και υπερβολικές βροχοπτώσεις από της 1-1-2006 μέχρι τις 15 Μαΐου 2006. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

1. Θα αποζημιωθούν οι ζημιές που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής (λόγω μειωμένης ανθοφορίας, προβλημάτων γονιμοποίησης, καρπόπτωσης κ.λ.π.) των καλλιεργειών αμυγδαλιάς, δαμασκηνιάς, βερικοκιάς, ροδακινιάς, αχλαδιάς, μηλιάς και ακτινιδίων, της εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων κατά το φύτρωμα και της ανάγκης επανασποράς του βαμβακιού, σακχαροτεύτλων και των σιτηρών, της μείωσης της παραγωγής των πρώιμων πεπονοειδών, της μειωμένης παραγωγής φράουλας και άλλων ειδών προσβολής.

2. Θα αποζημιωθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα των νομών, που αναφέρθηκαν ότι έγιναν ζημίες κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, και που έχουν καταγραφεί και έχουν αποτιμηθεί σε αξία στη σχετική μελέτη του ΕΛ.Γ.Α. που είναι συνημμένη και αναφέρεται στην ανωτέρω ΚΥΑ.

3. Κατά τον έλεγχο των δηλώσεων ζημιάς θα εξετάζεται και το ενδεχόμενο περιπτώσεων παράλληλης καταβολής συμπληρωματικών ενισχύσεων για τα ίδια δένδρα και τις ίδιες χρονιές από το πρόγραμμα FROST των ΠΣΕΑ προς αποφυγή καταβολής διπλής αποζημίωσης.

4. Δόθηκε προθεσμία 12 ημερών ήτοι από 9 Ιουνίου 2006 (ημέρα Παρασκευή) μέχρι και την 20 Ιουνίου 2006 (ημέρα Τρίτη) για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς που ζημιώθηκαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα