Ταϊλάνδη: Αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για ένατη φορά

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 11:55

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για ένατη συνεχόμενη φορά, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, σηματοδοτώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού.

Η Bank of Thailand αύξησε τα επιτόκια στο 5% από το 4,75%. Οκτώ από τους 13 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα σημείωναν αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, έχει σχεδόν τετραπλασιάσει το κόστος δανεισμού τους 20 τελευταίους μήνες, όπως η Μαλαισία, η Ινδία και η Ταϊβάν, καθώς η αύξηση του κόστους των καυσίμων, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Τα επιτόκια τώρα είναι τα υψηλότερα από τότε που η Bank of Thailand άρχισε να καταπολεμά τον πληθωρισμό το 2000.

Ο δείκτης SET στο Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, διεύρυνε την πτώση του μετά την απόφαση για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κατά 2,2% στις 2:45 μ.μ. στην Μπανγκόκ. Το νόμισμα της χώρας, μπατ, υποχώρησε 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 38,31.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα και το κόστος των καυσίμων, υποχώρησε στο 2,7% τον Μάϊο, από 2,9% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σταθερός το δεύτερο εξάμηνο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε έως 40 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 72,10 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Η τιμή του αργού στις 11:23 π.μ. στη Σιγκαπούρη ήταν στα 72,16 δολ. το βαρέλι. Σήμερα το πετρέλαιο είναι κατά 34% ακριβότερο σε σύγκριση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα