Κίνα: Οι μεγαλύτερες απώλειες μετοχών σε τέσσερα χρόνια

Καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις τους
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 11:45

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποχώρηση σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η άρση του περιορισμού της πώλησης νέων μετοχών, θα εξασθενίσει τη ζήτηση για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών. Οι μετοχές της China Merchants Bank Co., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν τα σχέδια πώλησης μετοχών, μετά την άρση της απαγόρευσης που διήρκεσε ένα έτος, τον περασμένο μήνα. Η απαγόρευση επεβλήθη για να αποτραπεί ο κόρος των μετοχών, που τροφοδότησε την πτώση πέντε ετών, καθώς η κυβέρνηση επεδίωξε να διαθέσει μετοχές μη κρατικών εταιρειών, αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Shanghai Composite, που αποτελείται από μετοχές Α σε γιουάν και από ξένες μετοχές Β, υποχώρησε 89,58 μονάδες, ποσοστό 5,3%, φθάνοντας στις 1589,55 μονάδες, στις 3 μ.μ., κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου. Ο Shenzhen Composite Index, που αντιπροσωπεύει τη μικρότερη αγορά, σημείωσε απώλειες 24,93 μονάδων, ποσοστό 5,8%, φθάνοντας στις 405,88 μονάδες. Και οι δύο δείκτες, υποχώρησαν τα μέγιστα από τις 28 Ιανουαρίου του 2002.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής μετάλλων, όπως της Jiangxi Copper Co., εξ αιτίας της χαμηλότερης τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο χαλκός υποχώρησε 3,2%, φθάνοντας στα 7.510 δολ. ο μετρικός τόνος χθες στο Λονδίνο, καθώς εικάζετο ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, που θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας τη ζήτηση για πρώτες ύλες. Τα συμβόλαια του χρυσού υποχώρησαν 2,2%, στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα