Danske Bank: Παραίτηση του CEO για το πολύκροτο σκάνδαλο μαύρου χρήματος

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 12:06
UPD:12:11
REUTERS/Ints Kalnins

Με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος να έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας και το ποσό των ύποπτων συναλλαγών να αυξάνεται συνεχώς, ο διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank οδηγήθηκε σε παραίτηση. 

«Είναι ξεκάθρο ότι η Danske Bank απέτυχε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στην Εσθονία. Λυπάμαι βαθύτατα για αυτό» ανέφερε ο Τόμας Μπόργκεν στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την απόφαση της παραίτησης. 

Οι αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ύποπτες συναλλαγές αξίας 200 δισ. ευρώ στην εσθονική θυγατρική της τράπεζας της Δανίας, που αφορούν την περίοδο 2007- 2015. Το τελευταίο εξάμηνο, εν μέσω των αποκαλύψεων, η Danske έχει χάσει το 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας της. 

Στον απόηχο του συγκεκριμένου σκανδάλου, αλλά και άλλων υποθέσεων διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος σε ευρωπαϊκές τράπεζες, οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές να εντείνουν τη μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος, αλλά και έχουν προτείνει τη σύσταση νέου πανευρωπαϊκού σώματος δίωξης τέτοιων εγκλημάτων. 

Στη δική της αναφορά ύστερα από εσωτερικό έλεγο η Dasnke Βank αναφέρει ότι ο Μπόργκεν και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Όλε Άντερσεν, δεν έχουν παραβεί τις νομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στην τράπεζα. Αν και δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς το ύψος των ύποπτων συναλλαγών, αποκάλυψε ότι το χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών περιλαμβάνει πολίτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας και άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

Η τράπεζα παραδέχεται ότι απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα το 2007, όταν έλαβε τις πρώτες σχετικές πληροφορίες για πιθανό ξέπλυμα χρήματος. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα