Capital Economics: Πώς τα πυρά Τραμπ κατά της Κίνας πληγώνουν την Ευρώπη

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 12:27
UPD:12:29
REUTERS/Fabian Bimmer

Το μερίδιο της Κίνας στις γερμανικές εξαγωγές ήταν μόλις 2% στις αρχές του 2000 και οι γερμανοί εξαγωγείς ήλπιζαν ότι θα αυξηθεί από 7% σήμερα στο 10% μέσα στον επόμενο οικονομικό κύκλο.

 

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κλιμακώσει την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, με την επιβολή δασμών 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων από τις 24 Σεπτεμβρίου και την απειλή να τους αυξήσει στο 25% από τον Ιανουάριο του 2019. Ο πόλεμος αυτός θα τραυματίσει πιθανότατα και τις δύο οικονομίες. Θα μπορούσε, όμως, να έχει και παράπλευρες απώλειες, μεταξύ των οποίων και η Ευρώπη, όπως προειδοποιούν ειδικοί. 

Σε σημείωμά της η Capital Economics επισημαίνει ότι οι ζημίες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικά για τη Γερμανία θα ήταν σημαντικές. Και τούτο γιατί οι αμερικανικοί δασμοί θα σημάνουν επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και πτώση των εισαγωγών της από ξένες οικονομίες.  

Το 2017 η Κίνα απορρόφησε το 7% των γερμανικών εξαγωγών- οι οποίες και αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ. Μία πτώση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα κατά 10% θα "έτρωγε" κατά συνέπεια 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ. H CE επικαλείται μάλιστα εκτίμηση των οικονομολόγων της Citi, σύμφωνα με την οποία οι κινεζικές εξαγωγές θα μειωθούν 1,8% ως αποτέλεσμα των δασμών 10% και κατά επιπλέον 2,7% σε περίπτωση δασμών 25%. Εάν ως αποτέλεσμα οι κινεζικές εισαγωγές από τη Γερμανία υποχωρήσουν στον ίδιο βαθμό, η αρνητική επίπτωση στο γερμανικό ΑΕΠ θα είναι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. 

EURONEWS

Σημειώνεται ότι το εμπόριο της Γερμανίας με την Κίνα έχει αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι με οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Το μερίδιο της Κίνας στις γερμανικές εξαγωγές ήταν μόλις 2% στις αρχές του 2000 και οι γερμανοί εξαγωγείς ήλπιζαν ότι θα αυξηθεί από 7% σήμερα στο 10% μέσα στον επόμενο οικονομικό κύκλο. Επιπλέον, όπως εξηγούν οι ειδικοί της Capital Economics, γερμανικές και ευρύτερα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντλούν σημαντικά κέρδη από θυγατρικές τους σε κινεζικό έδαφος, γεγονός που τους βοηθά να επενδύουν περισσότερα στο εσωτερικό των χωρών τους. O αντίκτυπος λοιπόν δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο μέτωπο του εμπορίου. 

Σύμφωνα με την CE για κάθε πτώση 5 ποσοσ. μονάδων στον δείκτη κινεζικής ανάπτυξης Li Keqiang από το καλοκαίρι του 2017 αφαιρούνταν 10-15 μονάδες από τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ifo. Aυτό με τη σειρά του έπληττε τη βιομηχανική παραγωγή. 

Σημειώνεται πάντως ότι ο αρχικός αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών στους κινεζικούς ρυθμούς ανάπτυξης θεωρείται διαχειρίσιμος. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι σινο-αμερικανικές αντιπαραθέσεις, αλλά και οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Κίνα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα