Πώς αντέδρασαν οι αγορές στους νέους δασμούς Tραμπ

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 10:27
UPD:10:37
REUTERS/Aly Song

Αξιοσημείωτη ψυχραιμία- έως και απροσδόκητη ευφορία- καταγράφεται στις αγορές μετοχών Ασίας και Ευρώπης το πρωί της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να ενεργοποιήσει το μεγάλο όπλο κατά της Κίνας: δασμούς σε εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Πώς εξηγείται η αντίδραση αυτή;

Αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αιφνιδίασε. Έκανε αυτό ακριβώς που περιμέναμε εδώ και ημέρες, σχολίαζουν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι αρκετές μεγάλες αγορές- ειδικά της Ασίας- βρίσκονταν ήδη σε bear market ή εμφανίζουν μεγάλες απώλειες από τις αρχές του έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει προ πολλού την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. 

Στις αγορές της Ασίας ξεχώρισαν οι κινεζικές μετοχές. Οι πρόσθετοι δασμοί ύψους 10% δεν θεωρούνται βεβαίως θετική εξέλιξη, αλλά φαίνεται ότι πολλοί φοβούνταν χειρότερα. Ο Σύνθετος Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης έκανε έτσι άλμα 1,8%. Μικρότερα ήταν τα κέρδη για τον Hang Seng (0,5%) στο Χονγκ Κονγκ. Χαμόγελα στο Τόκιο, με τον Nikkei 225 να καταγράφει άνοδο σχεδόν 1,5% και να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο. 

Στις αγορές της Ευρώπης, λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων έχουμε σταθεροποιητικές εν πολλοίς τάσεις, με τους δείκτες να κινούνται μεταξύ οριακών απωλειών και κερδών. Οι επενδυτές αποφεύγουν μέχρι στιγμής τις μεγάλες κινήσεις, περιμένοντας μάλλον περισσότερες ενδείξεις για το πώς θα εξελιχθούν οι εμπορικές διαμάχες και κυρίως για το εάν τελικά η Ε.Ε. θα συγκροτήσει μέτωπο με τις ΗΠΑ ή θα βρεθεί και εκείνη αντιμέτωπη με δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα