Ν. Κορέα: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων στο 4,25%

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 07:03

ΣΤΗΝ απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδες η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και τα ομόλογα, μετά την απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Lee Seong Tae και των έξι μελών του διοικητικού της συμβουλίου, για αύξηση των επιτοκίων στο 4,25%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2003, σήμερα στη Σεούλ. Τρεις από τους εννέα οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την απόφαση, ενώ έξι εκτιμούσαν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, τροφοδοτούν τις τιμές και ωθούν την Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, να ακολουθήσει την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ταϊλάνδης, να αυξήσει φέτος τα επιτόκια. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, όπου η άνοδο του νομίσματος και του κόστους των καυσίμων, ήδη απειλούν με περιορισμό τις εξαγωγές και τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου της χώρας είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών της Ασίας, φέτος.

Ο Kospi υποχώρησε 2,1%, φθάνοντας στις 1239,94 μονάδες στις 11:12 π.μ. στη Σεούολ. Ο δείκτης υποχώρησε πλέον του 14% τον περασμένο μήνα. Η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στις 4,96%. Το ουόν της Ν. Κορέας ισχυροποιήθηκε στα 950,35 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 950,65 που ήταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή αναρριχήθηκαν 0,2%, έναντι του Απριλίου και 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα