ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση στις τιμές παραγωγού, παρά τους δασμούς

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 16:47
UPD:16:53
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν τον Αύγουστο, για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, καθώς οι χαμηλότερες τιμές τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων αντιστάθμισαν την αύξηση του κόστους ενέργειας. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν πτώση 0,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Ήταν η πρώτη μηνιαία πτώση από το Φεβρουάριο του 2017.

Σε ετήσια βάση πάντως αυξήθηκαν 2,8% ύστερα από άνοδο 3,3% τον Ιούλιο. Αναλυτές, που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση 0,3% σε μηνιαία και 3,2% σε ετήσια βάση. 

Αναλυτές σχολίαζαν πάντως ότι το προσεχές διάστημα η πολιτική της επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει πιθανότατα ώθηση στον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι ήδη στο στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve και οι περισσότεροι βλέπουν περαιτέρω επιτάχυνσή του. 

Yπό τις συνθήκες αυτές η Federal Reserve αναμένεται να προχωρήσει κανονικά στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις επιτοκίων φέτος και το 2019. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα