Νέα άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου- τι ζητούν οι ΗΠΑ

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 13:33
UPD:13:34
REUTERS/© Lucy Nicholson / Reuters

Ολοταχώς προς τα 80 δολάρια οδεύουν και πάλι οι τιμές του πετρελάιου, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν συρρικνώσει τις ιρανικές εξαγωγές, ενώ οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πείσει άλλους παίχτες να αυξήσουν την προσφορά τους, δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Τουλάχιστον ακόμη τρία μέλη του ΟΠΕΚ, η Λιβύη, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα με την παραγωγή τους. 

Η τιμή του μπρεντ καταγράφει σήμερα άνοδο 0,7% στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται σε μικρότερο βαθμό, κατά 0,25% στα 67,71 δολάρια το βαρέλι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Ουάσιγκτον έχει καλέσει τους συμμάχους της να περιορίσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και αρκετοί Ασιάτες αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν ήδη ανταποκριθεί στο αίτημα. 

Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει τις τιμές να ανεβαίνου και άλλο, γιατί γνωρίζει καλά πως θα προκαλέσει δυσφορία στους Αμερικανούς καταναλωτές, που βλέπουν το κόστος της βενζίνης να ακολουθεί την ανιούσα, αλλά και θα μπορούσε να ανακόψει την ταχεία ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Υπό τις συνθήκες αυτές έχει προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία, ενώ σχεδιάζει συναντήσεις και με Ρώσους αξιωματούχους, προκειμένου να τους πείσει για νέα παρέμβαση στην αγορά. 

Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως, καλύπτοντας μόνοι τους το 1/3 των αναγκών του πλανήτη.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα