Με παραίτηση προειδοποιεί η επιτροπή ελέγχου του FF Group

Καλυμμένα δάνεια 45 εκατ. κατήγγειλαν οι τράπεζες - Αύριο στο Πρωτοδικείο η αίτηση της εταιρείας για «προστασία»
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 10:47
UPD:10:48

Από την έντυπη έκδοση

Των Σοφίας Εμμανουήλ και Ιουλίας Ζαφόλια

Την παραίτησή της μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Επιτροπή Ελέγχου του Folli Follie Group (FF Group), πυροδοτώντας έκτακτες εξελίξεις, σε συνέχεια της πίεσης που ασκούν οι τράπεζες, με την καταγγελία του συνόλου του καλυμμένων δανείων τους (ύψους 45 εκατ. ευρώ), εν όψει της αυριανής συζήτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης της εταιρείας για λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007.

Εν όψει της αυριανής συζήτησης, που θεωρείται καθοριστική για το μέλλον του ομίλου FF Group, οι έκτακτες εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις και υπονομεύουν το σενάριο για βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες. Το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:

Σύμφωνα με πληροφορίες της «N» τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της FF Group πληροφορήθηκαν με καθυστέρηση την πρόθεση της Alvarez&Marsal (Α&Μ) να τρενάρει τρεις εβδομάδες την παράδοση της δικανικής αξιολόγησης (forensic review) που έχει αναλάβει, πληροφορία που γνωστοποίησε στις 7/9 η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της για την αναβολή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης για τις 10 Οκτωβρίου (από 10 Σεπτεμβρίου που είχε αρχικώς οριστεί). Οι πληροφορίες της «N» αναφέρουν ότι τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου έχουν στραφεί και στην A&M. Μέσω επιστολής τους ζητούν -σε αυστηρό τόνο- εξηγήσεις για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου και για την ενημέρωση αθέτησης του χρονοδιαγράμματος στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί (περί τα τέλη Αυγούστου). Μάλιστα, πληροφορίες της «N» αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των μελών της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου για παραίτηση!

Το θέμα όπως είναι φυσικό έχει πυροδοτήσει ένταση στο περιβάλλον της εταιρείας, η οποία αύριο, 12 Σεπτεμβρίου, έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ σημαντική δικαστική διαδικασία. Το νομικό επιτελείο της βρίσκεται σε κατεπείγουσες διαβουλεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να συμφωνηθούν μέτρα και να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι οι 4 συστημικές τράπεζες ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης προστασίας της FF Group ή τουλάχιστον την εξαίρεση του ενεχύρου που κατέχουν επί μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα, στην περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση προστασίας της εταιρείας από ενέργειες πιστωτών. Πρόκειται για αιτήματα στο πλαίσιο κύριων παρεμβάσεων που θα συζητηθούν αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μαζί με την αίτηση της FF Group.

Το ενέχυρο στα attica

Δηλαδή, ήδη μπήκε στο τραπέζι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της FF Group, το ποσοστό της στην Αττικά Πολυκαταστήματα το οποίο είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες. Πρόκειται για το 35,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το οποίο πιθανότατα δεν αποτελεί τη μόνη εξασφάλιση έναντι των δανείων που κατήγγειλαν χθες οι τράπεζες, καθώς υπάρχουν και εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι της πλειοψηφίας της Αττικά Πολυκαταστήματα (Kωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης και Αλέξης Σγουμπόπουλος) -οι οποίοι μετά την αναπροσαρμογή μεριδίων στο πλαίσιο ομολογιακού ελέγχουν πλέον το 55,6% της εταιρείας τους- διατηρούν δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση πώλησης.

Αυτή η option, που υπό κανονικές συνθήκες είναι μια δημόσια διαδικασία, ανοιχτή σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, στις τρέχουσες συνθήκες απαιτεί ειδική προετοιμασία, καθώς π.χ. θα πρέπει να συνεκτιμηθούν αποτελέσματα ελέγχων και νομικών διεργασιών που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, εκτός από τους σημερινούς μετόχους, που έχουν δεδηλωμένο ενδιαφέρον, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και υποψήφιοι μνηστήρες. Εν κατακλείδι, ο κύβος ερρίφθη και πρόκριμα για την έκβαση των σχετικών επαφών αποτελεί η κατάληξη της αυριανής συζήτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι τράπεζες έχουν ειδικό βάρος στις διαπραγματεύσεις ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της όλης υπόθεσης και στις επιδιωκόμενες συμφωνίες-ισορροπίες, δεδομένου ότι δεν είναι οι μοναδικοί πιστωτές της FF Group - εξ ου και η καταγγελία δανείων που εν πολλοίς τις προστατεύει από την πιθανότητα, π.χ. ομολογιούχοι ή άλλοι χρηματοοικονομικοί πιστωτές, να στραφούν με ασφαλιστικά μέτρα στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που είναι δεσμευμένα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα