Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες γύρω από τον έλεγχο των οικονομικών του Folli Follie Group, με όλους τους εμπλεκόμενους -συμπεριλαμβανομένου του βασικού μετόχου, Fosun International, που μέτρησε ζημιές 101 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στον όμιλο στο α' εξάμηνο- να τελούν εν αναμονή κρίσιμων πορισμάτων που θα δώσουν κατεύθυνση στις εξελίξεις.
Ειδικότερα, η Alvarez&Marsal, η οποία έχει αναλάβει τη διενέργεια δικανικής αξιολόγησης (forensic review) των πλέον πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της FF Group, αναμένεται να παραδώσει και επισήμως την αξιολόγησή της στην εισηγμένη και ταυτόχρονα στην ΕΥ.
Εξάλλου, η τελευταία θα συντάξει το τελικό πόρισμα που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη μέρα στον όμιλο, αφού αυτό θα συνεκτιμηθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με θεσμικούς, επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους.
Το επιτελείο των συμβούλων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση εντατικοποιούν τις τελευταίες ημέρες τις επαφές τους με αρμόδια στελέχη του ομίλου FF Group εν όψει και της 12ης Σεπτεμβρίου, οπότε δικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007, αλλά και της 10ης Σεπτεμβρίου οπότε έχει οριστεί η τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.
Αν και η γενική συνέλευση οδεύει σε αναβολή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τις ελεγκτικές εταιρείες να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουν δεσμευθεί, ώστε να μη χαθεί (άλλος) χρόνος.
Έτσι για την υπόθεση μπορεί να εκκρεμεί δικαστική διερεύνηση αλλά θα μπορούν να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις με χρηματοοικονομικούς και άλλους πιστωτές και επενδυτές. Σχετικές επαφές διενεργεί η Rothchild όσο η Deloitte ετοιμάζει προβλέψεις βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ρευστότητας και μοντέλο ανάλυσης χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων (entity priority analysis) και η SYNERGON Partners σχεδιάζει την αναδιάρθρωση της εταιρείας.
Σημαντική σε αυτή τη φάση είναι η διατήρηση της ομαλότητας στις υποχρεώσεις του ομίλου, που, κατά δήλωσή του, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ συνεχίζει και την ανάπτυξη του δικτύου. Κατά πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα άνοιξαν δύο νέα καταστήματα στην Κίνα, ενώ στην Αθήνα φέρεται να έχει επιστρέψει και ο επικεφαλής του ομίλου, Δημήτρης Κουτσολιούτσος.
Η Fosun
Εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί τις εξελίξεις ο όμιλος Fosun International, όπως επανέλαβε η διοίκησή του στις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ζημιά που έγραψε από τη συμμετοχή του στην ελληνική εταιρεία ανήλθε σε 101 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της κεφαλαιοποίησής της. Η αρχική επένδυση του κινεζικού ομίλου ήταν 86 εκατ. ευρώ και εισέπραξε συνολικό μέρισμα 7 εκατ. ευρώ.
Το κέρδος εύλογης αξίας του από την επένδυση στο κλείσιμο της χρήσης 2017 ήταν 62 εκατ. ευρώ, αλλά η κάθετη υποχώρηση της τιμής της μετοχής, μετά τις αποκαλύψεις του αμερικανικού fund QCM (έφθασε στα 4,8 ευρώ όταν αποφασίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το υψηλό 6μήνου ήταν στα 17,76 ευρώ και 12μήνου στα 21,6 ευρώ) είχε ως αποτέλεσμα την εγγραφή ζημίας εύλογης αξίας ύψους 101 εκατ. ευρώ στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου 2018. Η σωρευτική ζημία ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση στην FF Group έγινε το 2011, αναφέρει η ανακοίνωση της Fosun International, υπενθυμίζοντας ότι πλέον ελέγχει το 16,37% του μετοχικού κεφαλαίου, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της συμμετοχής, 10%, να έχει μεταβιβαστεί από τον Απρίλιο στην πορτογαλική ασφαλιστική Fidelidade-Companhia de Seguros SA, θυγατρική της Fosun κατά 85%.