Ανοδική αντίδραση

Η χειρότερη εβδομάδα του έτους για τον Dow Jones
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2006 00:01

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ επιστροφή των «ταύρων» πυροδότησε ανοδική αντίδραση από τα κατώτερα του έτους στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη ραγδαία πτώση της εβδομάδας, αλλά η Wall Street ταλαντεύτηκε στο «κόκκινο» με την επιστροφή των ανησυχιών για πληθωρισμό και επιτόκια και οι ασιατικές αγορές τερμάτισαν με εβδομαδιαία βουτιά 16 ετών.

Παρά την άνοδο της ημέρας στην Ευρώπη, οι παρατηρητές της αγοράς προειδοποιούν ότι ο θετικός τόνος ενδεχομένως να αποδειχθεί προσωρινός, καθώς οι ανησυχίες για επιτόκια και ανάπτυξη επιμένουν.

Οι επενδυτές επωφελήθηκαν των ευκαιριών που δημιούργησε η πρόσφατη ραγδαία πτώση και έσπευσαν να αρπάξουν μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού και κατασκευαστικού τομέα, παρά το επιφυλακτικό κλίμα της αγοράς.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν επίσης μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω των προβλέψεων της Citigroup για το μαύρο χρυσό, αλλά και του κλάδου τεχνολογίας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν προχθές στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, υπό το βάρος των ανησυχιών για την αύξηση του κόστους του χρήματος αλλά η πτώση θεωρήθηκε υπερβολική. Θετικό το κλίμα και για τις πετρελαϊκές, αφού η Citigroup αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 16 ετών έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, αν και περιορίσθηκαν την τελευταία μέρα της εβδομάδας, καθώς το αρνητικό κλίμα αντιστράφηκε λόγω ισχυροποίησης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία αλλά και της θετικής επίδρασης της Wall, ιδίως στον τομέα των τεχνολογικών μετοχών. Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 14.750,84 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα