Σε αρνητικό έδαφος και πάλι

Επιτόκια και ανάπτυξη επισκίασαν την αισιοδοξία
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επίμονες ανησυχίες για επιτόκια και ανάπτυξη επισκίασαν την αισιοδοξία που επικρατεί στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ενώ σε ομιχλώδες κλίμα κινήθηκε και η Wall Street αναμένοντας νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η πτώση στην Ευρώπη καθοδηγήθηκε από μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα, χημικών και ασφαλειών εν μέσω ενός κλίματος το οποίο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως το χειρότερο της τελευταίας διετίας. Οι μετοχές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά η αγορά θα πρέπει να έχει υπόψη της το αθλητικό γεγονός για το Παγκόσμιο Κύπελο: κανείς δεν ενδιαφέρεται για μετοχές το τρέχον διάστημα, δηλώνουν αναλυτές. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,8% στις 1.265,8 μονάδες μετά το ράλι 1,7% της περασμένης Παρασκευής. Ο δείκτης είναι περίπου 10% χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ πενταετίας στις 1.407,5 μονάδες που άγγιξε ένα μήνα πριν. Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έχασε 0,8% στις 308,55 μονάδες με όλους τους 18 βιομηχανικούς ομίλους να καταγράφουν απώλειες. Ο δείκτης Stoxx 50 έχασε επίσης 0,8% ενώ ο Euro Stoxx 50- ο δείκτης για τις 12 χώρες της ζώνης του ευρώ- υποχώρησε κατά 1,1%.

Η μετοχή της μεταλλευτικής εταιρείας Rio Tinto υποχώρησε κατά 0,8% και τη BHP Billiton έχασε 1,1% καθώς ο χαλκός παρέμεινε υπό πίεση υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 7.000 δολαρίων ο τόνος στην Ασία.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν στην προσπάθεια τους να κρατηθούν υψηλά καθώς οι επενδυτές δεν κατόρθωσαν να ξεχάσουν εφιάλτες όπως τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός με τον δείκτη Nasdaq να ηγείται των μεγαλύτερων απωλειών. Η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς είναι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα εκτοξεύσει την εκστρατεία των επιτοκιακών αυξήσεων και θα θέσει εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη. Οριακή άνοδο 0,56% σημείωσε ο δείκτης Nikkei κλείνοντας στις 14.833,01 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα