HΠΑ: Τείνουν κλάδο ελαίας στην Ε.Ε., ζητούν συμμαχία κατά της Κίνας

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 15:00
UPD:15:06
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Διάθεση συμβιβασμού με τους Ευρωπαίους δείχνει η Ουάσιγκτον στο μέτωπο του εμπορίου, καλώντας τους παράλληλα να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της Κίνας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα λέει ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν ο κλάδος ελαίας που τείνουν οι Αμερικανοί σε επίπεδο ρητορικής, συνοδευθεί από απτές πρωτοβουλίες, θα είναι μία μκρή νίκη για τις τις Βρυξέλλες, που επιχειρούν πάση θυσία να αποφύγουν τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προτείνει συμμαχία απέναντι στον «δράκο». 

Σε άρθο γνώμης για το Politico Europe, o Γκόρντον Σόντλαντ, μεγιστάνας των ξενοδοχείων, που ανέλαβε τη θέση στις 30 Ιουνίου, επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να εκμεταλλευθούν το νέο μομέντουμ, που δημιούργησε η συνάντηση του Ιουλίου ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για μία συμφωνία, που θα αποτρέψει τους δασμούς στα αυτοκίνητα. 

«Βλέπω πραγματικές ευκαιρίες για την διατλαντική σχέση να εξελιχθεί σε δύναμη, που θα συγκρατήσει την κινεζική οικονομική επιθετικότητα και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» γράφει χαρακτηριστικά. 

Αρκετοί πάντως εξακολουθούν να κρατούν μικρό καλάθι σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και τούτο γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι απρόβλεπτος, ενώ όλο το καλοκαίρι δεν σταμάτησε να εξαπολύει επιθέσεις κατά της Ε.Ε. και πρωτίστως της Γερμανίας, την οποία κατηγόρησε για χειραγώγηση νομίσματος, όπως και το Πεκίνο. 

Το εμπόριο δεν είναι άλλωστε το μόνο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών. Τις διατλαντικές σχέσεις θολώνουν η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το Ιράν (την οποία εξακολουθούν να στηρίζουν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις), οι συνεχείς αντιπαραθέσεις για τις αμυντικές δαπάνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και ένα ευρύτερο «χάσμα» αντίληψης ως προς τη σπουδαιότητα της πολυμερούς συνεργασίας και τους οργανισμούς, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται. 

Από την άλλη μερίδα αναλυτών σχολιάζει ότι εάν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είναι η ανάγκη να ανακοπεί η «επέλαση» της Κίνας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα