Γιατί το επόμενο «θύμα» του Τραμπ θα είναι η... Ιαπωνία

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 14:21
UPD:14:24
REUTERS/CARLOS BARRIA

Μετά τις απειλές περί νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά και τα ανοιχτά εμπορικά μέτωπα με Ε.Ε., Καναδά και Τουρκία, η Ιαπωνία θα μπορούσε να καταστεί ο επόμενος «μεγάλος» στόχος του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε ως «καλή» τη σχέση του με το Τόκιο, προσθέτοντας όμως τα εξής: «Φυτικά, αυτό θα τελειώσει, όταν τους πούμε πόσα πρέπει να πληρώσουν».

Η προσοχή του Λευκού Οίκου, ως προς την πολιτική των εμπορικών δασμών, έχει στραφεί πλέον στον κλάδο των αυτοκινήτων. Η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τις εισαγωγές οχημάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. 

Ωστόσο, το στίγμα έχει ήδη δοθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά το παρελθόν, έχει απειλήσει με την επιβολή αυξημένων δασμών, ύψους 25%, στις εισαγωγές αυτοκινήτων, επικαλούμενος τον κίνδυνο της… εθνικής ασφάλειας.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να απέχουν από οποιοδήποτε νέο περιοριστικό μέτρο, ενόσω εξελίσσονται οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

Την ίδια ώρα, Καναδάς και ΗΠΑ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αναβίωση του Συμφώνου Ελεύθερων Συναλλαγών Βορείου Αμερικής, γνωστού και ως NAFTA, με το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει το Μεξικό.

Επομένως, ο «νούμερο 1» στόχος του Τραμπ, σ' αυτή τη νέα φάση του εμπορικού πολέμου, δεν θα είναι άλλος από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και την Ιαπωνία, ευρύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα της Άπω Ανατολής  είναι το τρίτο μεγαλύτερο, μετά την Κίνα και το Μεξικό. Μόνο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το συγκεκριμένο έλλειμμα ανέρχεται σε 54 δισ. δολάρια.

Αναμφίβολα, εφόσον ο Τραμπ κάνει πράξει τις απειλές και στοχοποιήσει το Τόκιο, τότε Toyota, Nissan και Honda θα είναι τα κύρια «θύματα» της νέας εμπορικής τάξης πραγμάτων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα