Σε ναδίρ πέντε μηνών η Ευρώπη, σε bear market οι αναδυόμενες, στα ύψη το χρέος σε δολάριο

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 11:19
UPD:11:29
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Το γεωπολιτικό ρίσκο, οι ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει πράξη την εξαγγελία της για δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων και η νομισματική πολιτική της Fed εντείνουν την αιμορραγία των αναδυόμενων αγορών, αλλά και αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να επιστρέψουν στα επίπεδα, που βρίσκονταν πριν από πέντε μήνες. 

Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται πλέον και επισήμως σε bear market, με τον δείκτη FTSE EM Ιndex να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% σε σχέση με τα υψηλά του Ιανουαρίου. Oι πιο αδύναμοι κρίκοι είναι βεβαίως η Τουρκία και η Αργεντινή, αλλά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει επίσης η αιμορραγία στις δύο ισχυρότερες αναδυόμενες του πλανήτη, την Κίνα και την Ινδία. 

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στις αναδυόμενες, καθώς η συνεχής ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου από τον Απρίλιο δημιουργεί φόβους για φούσκα χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υπολογίζει ότι το αποτιμώμενο σε δολάριο χρέος των αναδυόμενων αγορών ανέρχεται στα 3,7 τρισ. δολάρια. Το βάρος του μεγαλώνει όσο υποτιμούνται τα νομίσματα των τοπικών οικονομιών έναντι του αμερικανικού. 

Η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα- τουλάχιστον όχι ως προς το καλύτερο. Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι οποίες και προβλέπεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο δολάριο. Η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία και οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν την ανιούσα, καθιστώντας την κατάσταση για τους εισαγωγείς ενέργειας εξαιρετικά επώδυνη. 

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι δολάριο, πετρέλαιο και εμπορικός πόλεμος θα «αφαιρέσουν» 1,5 ποσοστιαία μονάδα από τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών το 2019. Το πλήγμα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσει κανείς τα τοπικά προβλήματα της κάθε οικονομίας. 

Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια έδειξαν βαθύ κόκκινο, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης αυτή την ώρα (11:15 π.μ.) κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα