Γιατί βουλιάζουν τα κρυπτονομίσματα και μπορεί αυτό να αλλάξει;

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 10:22
UPD:10:23
REUTERS/Kim Hong-Ji

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τον τελευταίο μήνα υπήρχαν ενδείξεις- και αυξημένες ελπίδες στους επενδυτές- για σταθεροποίηση των κρυπτονομισμάτων, έστω και σε επίπεδα, πολύ μακριά από εκείνα στα οποία είχαν εκτιναχθεί το 2017. Αρκετοί μάλιστα θεωρούσαν πιο «υγιή» τη σημερινή κατάσταση, καθώς μετριάζονταν οι φόβοι για «φούσκα». Αποδεικνύεται ότι η μόνη σταθερή για το εικονικό χρήμα είναι η αστάθεια. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Και ποιος κρατάει το κλειδί για την ανατροπή; 

Το τελευταίο 24ωρο το Bitcoin, το Ethereum και άλλα δημοφιλή και λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Σύμφωνα με στοιχεία της CoinMarketCap, που παρακολουθεί την πορεία τους, σε 24 ώρες το ethereum είδε την αξία του να συρρικνώνεται κατά 19,72%, το XRP του Ripple βυθίστηκε 13,92%, ενώ και ο «βασιλιάς» της αγοράς έφτασε να υποχωρεί έως και 18,79%, για να περιοριστούν στη συνέχεια οι απώλειες στο 12%. 

Μετά και τις δραματικές αυτές ώρες η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων σε όρους αμερικανικού δολαρίου έχει βυθιστεί 72% από τις αρχές του 2018 και κανείς δεν μπορεί να πει πού θα σταματήσει ο κατήφορος. 

Αυτή τη φορά δεν ήταν η πρωτοβουλία μίας μεγάλης οικονομίας να ρυθμίσει την εν πολλοίς ανεξέλεγκτη αγορά, ούτε περιορισμοί και απαγορεύσεις. Χρειάστηκε απλά να διαρρεύσουν πληροφορίες που θέλουν τον κολοσσό της Wall Street, Goldman Sachs, να βάζει στον πάγο τα σχέδια της για τα κρυπτονομίσματα. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η Goldman εξακολουθεί να θεωρεί πολύ έντονη την αβεβαιότητα στο μέτωπο του ρυθμιστικού πλαισίου για τα εικονικά νομίσματα και επομένως δύσκολα θα προχωρήσει στο βήμα, που είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2017. 

Τότε η αμερικανική επενδυτική εταιρεία είχε πει ότι εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας μονάδας συναλλαγών, που θα εστιάζει στο Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα. 

Για να γίνει το όποιο βήμα από τις επιχειρήσεις της Wall Street, είναι σαφές ότι θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν περισσότερο οι πρωτοβουλίες των ρυθμιστικών αρχών. Έως τότε δύσκολα θα μπορεί κανείς να δει τα κρυπτονομίσματα ως ασφαλή επενδυτική επιλογή και όχι απλά ως προορισμό για όσους επιζητούν το υψηλό ρίσκο. 

Μόλις τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) απέρριψε τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου (ETFs) συνδεόμενου με το Bitcoin. Kαι το έπραξε επικαλούμενη ανησυχίες για πιθανή απάτη και χειραγώγηση της αγοράς. 

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αμερικανικές αρχές είναι από τις πρώτες, που θέλησαν να εξετάσουν σοβαρά τη ρύθμιση της νέας αγοράς, αντιλαμβάνεται ότι είμαστε ακόμη μακριά από την είσοδό της στις mainstream ή έστω εναλλακτικές- αλλά αξιόπιστες- επενδυτικές κατηγορίες.  

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορεί να αλλάξουν. Το κλειδί φαίνεται να κρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Είναι γνωστό ότι εξετάζουν κατά πόσο θα μπορούσαν να εκδόσουν οι ίδιες κρυπτονομίσματα. Το ΔΝΤ και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχουν επισημάνει ότι παρά τις όποιες διαφορές με τα πραγματικά νομίσματα- και τις πολύ περισσότερες ομοιότητες προς το παρόν με τα εμπορεύματα- οι νομισματικές αρχές δεν μπορούν να αγνοήσουν την ύπαρξή τους και τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνουν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα