Έως τέλος του έτους η απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική

Δύο τα σενάρια: Πώληση στην Gongbao ή ΙΡΟ
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 10:10
UPD:10:11
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Eιρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Το τέλος του έτους φαίνεται να αποτελεί κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές οι οποίες σχετίζονται με τη διαδικασία.

Άλλωστε και ο κ. Παύλος Μυλωνάς, νέος CΕΟ της ΕΤΕ, σημείωσε σε πρόσφατη teleconference για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της τράπεζας ότι υπάρχει χρόνος.

Ένας έως δύο μήνες δεν θα κάνουν τη διαφορά. Παύλος Μυλωνάς, νέος CΕΟ της ΕΤΕ

Σε ερώτηση αναλυτή εάν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο για την πώληση της ασφαλιστικής εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν τελικώς, η απάντηση από τη διοίκηση της τράπεζας ήταν ότι «ένας έως δύο μήνες δεν θα κάνουν τη διαφορά».

Δεν βιαζόμαστε, είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας πως η τράπεζα είναι δεσμευμένη από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει καταθέσει στους θεσμούς, αλλά τα χρονικά περιθώρια δεν είναι απαγορευτικά σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις.

680 εκατ. ευρώ προσφέρει η Gongbao

Η πώληση της εταιρείας είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης, η οποία όμως ανέλαβε μόλις τον Ιούλιο. Το τίμημα που προσφέρει η κινεζική εταιρεία, κατά πληροφορίες, κινείται κοντά  στα 680 εκατ. ευρώ και η Gongbao έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ICBC - της μεγαλύτερης κινεζικής τράπεζας, όπως λένε πηγές.

Όμως μία αντίστοιχη εικόνα δόθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση δημοσιογράφων με την Gongbao, μοναδικού πλέον υποψήφιου αγοραστή όπως κατέληξε ο τελευταίος διαγωνισμός της εταιρείας.

Ο χρόνος ωστόσο δεν μπορεί να είναι απεριόριστος σημειώνουν άλλες έγκυρες πηγές. Η παράταση δικαιολογείται από το γεγονός πως υπάρχει νέα διοίκηση, αλλά και από το γεγονός πως οι ατυχίες που σημειώθηκαν οδηγούν αυτή τη νέα διοίκηση να είναι εξαιρετικά προσεκτική.

Θα ελέγξει λοιπόν εξονυχιστικά τη χρηματοδότηση της Gοngbao, αλλά και θέματα απουσίας ασφαλιστικής εμπειρίας.

Η λύση του IPO

Εν κατακλείδι η διαδικασία παραμένει δύσκολη και η ΕΤΕ έχει πάντα στη φαρέτρα της εναλλακτικά τη λύση του IPO.

Η Εθνική Τράπεζα, εάν δεν καταλήξει με τον Κινέζο αγοραστή ως το τέλος του έτους, θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για την έκδοση, καθώς έχει δεσμευθεί στους θεσμούς για την πώληση της εταιρείας και η διαδικασία, παρά τις δεσμεύσεις, δεν κύλησε κατά το αναμενόμενο στο πρόσφατο παρελθόν.

Ας σημειωθεί πάντως πως ο προβληματισμός σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη πλέον θυγατρική εταιρεία της τράπεζας δεν είναι τυχαίος αφού η πώληση προβλέπει και συνέχιση του bank assurance, στοιχείο το οποίο κάνει ακόμη πιο πιεστική την ανάγκη για μια αγαστή συνεργασία της ΕΤΕ με τον αγοραστή.

Διεκδίκηση τραπεζικής άδειας

Κανείς δεν λησμονεί ασφαλώς -ούτε η Εθνική Τράπεζα, αλλά ούτε και οι εποπτικές αρχές και οι θεσμοί- πως η Εθνική Ασφαλιστική θα μπορέσει πιθανότατα να διεκδικήσει τραπεζική άδεια όταν αυτές απελευθερωθούν και να αλλάξει κάποια από τα δεδομένα στην αγορά. Τα στοιχεία του παζλ δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση στους πωλητές να ελέγξουν πλήρως τα δεδομένα πριν από την πώληση.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα