Ανοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο εννέα σημείωσε ο χρυσός

Καθώς υποχώρησε το δολάριο
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 07:09

ΑΝΟΔΟ σημείωσε ο χρυσός στην Ασία, καθώς το δολάριο υποχώρησε και μερίδα επενδυτών έκρινε ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι φθηνό μετά από οκτώ συνεχόμενες ημέρες πτώσης. Ανοδικά κινήθηκε και το ασήμι.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό ως εναλλακτική επένδυση.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 4,40 δολ. η ουγγιά, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 564,15 δολ. η ουγγιά. Το μέταλλο που υποχώρησε 12% κατά τις προηγούμενες οκτώ συνεδριάσεις, διαπραγματεύθηκε στα 561,75 δολ. η ουγγιά στις 12:16 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 19 σεντς, ποσοστό 2%, φθάνοντας σήμερα τα 9,82 δολ. η ουγγιά. Το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 9,73 δολ. η ουγγιά στις 11:56 π.μ. ώρα Σύδνεϋ.

Η Cia. de Minas Buenaventura SA, η ένατη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στο ορυχείο ασημιού της Uchuchaccua στο Περού, καθώς λεωφορείο που μετέφερε μεταλλωρύχους έπεσε σε χαράδρα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, Carlos Galvez.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι εκθέσεις στις ΗΠΑ θα σηματοδοτήσουν τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,2615 έναντι του ευρώ στις 12:23 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, από 1,2596 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία ημέρα σε χρονικό διάστημα 23 ετών στις 13 Ιουνίου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, μειώνοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου ως επένδυση.

Οι τιμές σποτ του χρυσού υποχώρησαν 23% από τις 12 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών και στα 730,40 δολ. η ουγγιά. Τα άλλα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασημιού, του ψευδαργύρου και του χαλκού σημείωσαν επίσης απώλειες τον μήνα που πέρασε, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα βλάψουν τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Ο χρυσός για παράδοση Αυγούστου, υποχώρησε έως 9,40 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 557,10 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 566,20 δολ. η ουγγιά στις 12:24 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Τα μέλη της Federal Reserve των ΗΠΑ συνεδριάζουν στις 28 και στις 29 Ιουνίου. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,25%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα