Αναδιάρθρωση δανείων το επόμενο στοίχημα για τη Media Strom

Η εταιρεία πέτυχε αύξηση τζίρου άνω του 15% και επιστροφή στην κερδοφορία
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 10:38

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ 
[email protected]

Σε περαιτέρω αύξηση πωλήσεων, κερδοφορίας και ρευστότητας στοχεύει το 2018 η Αθηναϊκή Στρωματοποιία -ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει από το 1967 το σήμα Media Strom-, η οποία σχεδιάζει αναδιάρθρωση δανεισμού μέσω έκδοσης ομολογιακού, ενώ προσβλέπει σε οφέλη από τις νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό, διείσδυση σε νέες αγορές και ανάπτυξη δικτύου.

Η μεγαλύτερη ελληνική στρωματοποιία, με 221 εργαζόμενους -με βασικούς μετόχους τους κ.κ. Ιωάννη και Νικόλαο Νιάρχο-, με δίκτυο 55 καταστημάτων και 67 shop in shop, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της το 2017 και παίρνει μέτρα για να διαχειριστεί τις προκλήσεις του 2018.

Ειδικότερα, το 2017 πέτυχε σημαντική ανάπτυξη, με αύξηση τζίρου άνω του 15%, αλλά και στροφή στην κερδοφορία. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 0,801 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 0,06 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 22,819 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 19,753 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση 15,5%. Τα μικτά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 11,266 εκατ. ευρώ, από 9,822 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με αύξηση 14,7%, ενώ σημαντική αύξηση κατά 49% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της εταιρείας, που ανήλθαν σε 3,325 εκατ. ευρώ, έναντι 2,239 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία, τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα κατά τη χρήση 2017 ανήλθαν σε 0,7 εκατ. ευρώ, έναντι 0,672 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2016, και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,149 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ομολογιακό
Η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάζεται στην παρούσα φάση πλάνο αναδιάρθρωσης για δανειακές υποχρεώσεις ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ είναι συνεχώς σε αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών, οι οποίες θα περιορίσουν τις λειτουργικές δαπάνες της ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η κερδοφορία της. Η προσπάθεια βελτίωσης της χρηματοοικονομικής της θέσης και η βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης περνούν μέσα από συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα. Διερευνά την έκδοση ομολογιακού δανείου επταετούς διάρκειας, με σκοπό τη μεταφορά δανειακών υποχρεώσεων περίπου 5 εκατ. ευρώ από τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στις μακροπρόθεσμες και ισόποση βελτίωση του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.

Οι επενδύσεις
Η Media Strom προσβλέπει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω των επενδύσεων που έχει κάνει σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Σημειώνεται ότι έχει ενταχθεί σε πενταετές επενδυτικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που τη δεσμεύουν και αν κι έχει σχηματίσει πρόβλεψη κινδύνου που προκύπτει από την ενδεχόμενη επιστροφή του συνόλου της εισπραχθείσας επιχορήγησης ποσού 5.230.222,60 ευρώ και των σχετικών τόκων, θεωρεί ότι η παραπάνω πρόβλεψη υπερβαίνει τις απαιτήσεις που μπορεί να υπάρξουν από τις αρμόδιες αρχές στον τελικό έλεγχο του σχεδίου, κι αναμένεται ότι οι πραγματικές απαιτήσεις δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη ρευστότητα και την αρμονική της λειτουργία.

Οι παραπάνω επενδύσεις συνδυαζόμενες με το άνοιγμα νέων σημείων πώλησης καθώς και αποδοτική εμπορική πολιτική εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην επιβεβαίωση των στόχων της διοίκησης, ήτοι αύξηση των μεριδίων της στις υφιστάμενες αγορές δραστηριότητας, καθώς και διείσδυση σε νέες αγορές μέσω στρατηγικών συνεργασιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα