H ιταλική κρίση σε τέσσερα γραφήματα

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 10:17
UPD:10:21
REUTERS/TONY GENTILE

H Iταλία βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, ως πηγή ανησυχίας για νέα κρίση, πολιτική και οικονομική, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά το δημοσίευμα του CNBC, που προειδοποιούσε για νέα κρίση χρέους, σειρά έχει το Bloomberg να υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ βαθαίνουν. Παρουσιάζει δε τη δίνη, στην οποία βρίσκεται, σε τέσσερα γραφήματα. 

Το πρώτο είναι η απόδοση του δεκαετούς, η οποία και αποκαλύπτει ότι οι επενδυτές περιμένουν κάθε άλλο παρά ευχάριστα νέα από τον προϋπολογισμό, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο. Η απόδοση έχει επιστρέψει πολύ κοντά στα επίπεδα του Μαΐου, όταν βρισκόταν στο απόγειό της η πολιτική αναταραχή στη χώρα

BLOOMBERG

Το δεύτερο συνδέεται άμεσα και αφορά το spread ιταλικών- ισπανικών ομολόγων, το οποίο θεωρείται βαρόμετρο για τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Κινούνται σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της περιόδου της κρίσης χρέους, που ανάγκασε τον Μάριο Ντράγκι να δεσμευθεί ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ. 

BLOOMBERG

Το τρίτο καταγράφει απότομη αύξηση του όγκου συναλλαγών στην ιταλική αγορά ομολόγων, η οποία και είναι ενδεικτική της έντονης νευρικότητας των επενδυτών για τις εξελίξεις στη χώρα. Πολλοί σπεύδουν από τώρα να θωρακιστούν έναντι δυσάρεστων εκπλήξεων.  

BLOOMBERG

Το τελευταίο υπό τον τίτλο «Οι ξένοι επενδυτές λένε ciao!» καταγράφει τις αυξανόμενες εκροές ξένων κεφαλαίων από τα ιταλικά ομόλογα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ και οι ιταλικές τράπεζες σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Αλλά για πόσο; 

 

Πηγή: Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα