Μαζική φυγή ξένων επενδυτών από τα ιταλικά ομόλογα

Οι ιταλικές τράπεζες σπεύδουν προς στήριξη
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 12:29
UPD:12:31
EPA/MATTEO BAZZI

H «έξοδος» των ξένων επενδυτών από την ιταλική αγορά χρέους ανεβάζει ταχύτητα, με τις καθαρές πωλήσεις κρατικών ομολόγων της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοχιεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε ιταλικό χρέος μειώθηκαν κατά 38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ύστερα από πτώση 34 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού, που έχουν συγκροτήσει η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Υπουργοί φροντίζουν με καθημερινές δηλώσεις τους να καταστήσουν σαφές ότι θα προβούν σε μεγάλες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών, ακόμη και εάν έλθουν σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. 

Τα ιταλικά ομόλογα, όπως επισημαίνουν ειδικοί στους Financial Times, συνιστούν ένα από τα πλέον ευάλωτα στοιχεία ενεργητικού στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την ανατίμηση του δολαρίου, ενώ θεωρούνται βαρόμετρο για τις διαθέσεις της αγοράς απέναντι στο ρίσκο. 

Στήριγμα βρίσκουν στον... συνήθη υπόπτο, δηλαδή στις ιταλικές τράπεζες. Την ώρα που οι ξένοι επενδυτές τρέπονται σε φυγή, εκείνες αύξησαν το δεύτερο τρίμηνο τις τοποθετήσεις τους σε ιταλικό κρατικό χρέος κατά περισσότερο από 40 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, όταν βρισκόταν στο απόγειό της η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. 

naftemporiki.gr με πληροοφορίες από FT 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα