Κόντρα στη Βουλή για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 15:56

«Στο θέμα της απελευθέρωσης στις ναυτιλιακές συγκοινωνίες πατάμε σταθερά στα πόδια μας. Για όποιον όμως τολμήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις μονοπωλίου, θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς».

Αυτό τονισε στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ρ. Ζήση, Γ. Διαμαντίδης, Ε. Τσουρή και Γ. Κατσιφάρας, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Πρωτόπαπας, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «βεβιασμένη υποχώρηση στη βουλιμία των ακτοπλόων» και επακόλουθη συνυπευθυνότητα στην αύξηση των τιμών εισιτηρίων 15-20% κατά μέσον όρο.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανταπάντησε ότι η απελευθέρωση της αγοράς και η όξυνση του ανταγωνισμού, έχει οδηγήσει σε εκπτώσεις στα εισιτήρια που φθάνουν το 50% σε γραμμές του Βορείου Αιγαίου. Όταν ο Χρήστος Πρωτόπαπας κατέθεσε στα Πρακτικά πίνακα με τις αυξήσεις στα εισιτήρια, ο κ. Κεφαλογιάννης παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω την πηγή του πίνακα. Αν είναι πηγή ΠΑΣΟΚ είναι αναξιόπιστη και ψευδεπίγραφη».

«Όλες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει προγράμματα για όλο το έτος. ¶λλες είναι οι τιμές για Σαββατοκύριακο, άλλες οι τιμές για μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Εσείς δώσατε δύο φορές αύξηση τιμών το 2002 συνολικού ύψους 10% και εγκαλείτε εμάς που σας λέμε για εκπτώσεις μέχρι και 50%; Χαιρόμαστε που οι τιμές συγκρατούνται, όταν το πετρέλαιο έχει φθάσει στα 70 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Παράλληλα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους ακτοπλόους επιχειρήσουν να εφαρμόσουν εναρμονισμένες πρακτικές τύπου καρτέλ, υπογραμμίζοντας ότι θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με κίνδυνο να επιβληθούν ποινές που μπορούν να φθάσουν στα 10% του τζίρου. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός επικαλέστηκε την περίπτωση της γραμμής Σαλαμίνα-Παλούκια, για την οποία δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να παραπέμψει τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, «εκτός και αν καταθέσουν αύριο στο υπουργείο μηδενικές αυξήσεις».

«Οι λίγοι ισχυροί, αυτοί οι μεγάλοι που κάνουν κουμάντο, ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές» - ανταπάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Μπορεί να απειλείτε τους μικρούς, αλλά δεν έχετε τη δύναμη για τους μεγάλους. Σας λοιδορούν και κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Ποια πρόστιμα θα επιβάλλετε; Αυτά που δεν πληρώνουν, που γελάνε, που μένουν στα χαρτιά;», σημείωσε χαρακτηριστικά

Για «τρελά κέρδη για τους ακτοπλόους και μπλε επιστράτευση για τους ναυτεργάτες», έκανε λόγο από την πλυερά της η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, κατηγορώντας και το ΠΑΣΟΚ ότι «διαγωνίζεται με την κυβέρνηση ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα τη νομοθεσία για να κάνουν πλιάτσικο οι ακτοπλόοι στις θάλασσες». Η βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε επίσης λόγο για «τιμές-φωτιά στα εισιτήρια» και ζήτησε από την κυβέρνηση, ειδικά για την Σαλαμίνα και την Αίγινα, (όπου μετακινούνται εργαζόμενοι από και προς την Αθήνα), να υπάρξει μείωση των εισιτηρίων κατά 50%.

ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα