Συμμετοχή του Καζακστάν στον αγωγό Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 16:39

Υπεγράφη συμφωνία για τη συμμετοχή του Καζακστάν στον πετρελαιαγωγό που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τη Τουρκία μέσω Γεωργίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ του Καζακστάν.

Το Καζακστάν θα έχει εφεξής, χάρη στη συμμετοχή του στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν, μία τρίτη οδό για εξαγωγή των τεραστίων αποθεμάτων του πετρελαίου, εκτός αυτών που συνδέουν ήδη τη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας με τη Ρωσία και τη Κίνα.

Σε πρώτη φάση το Καζακστάν προβλέπει ότι περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου θα μεταφέρονται κάθε χρόνο με δεξαμενόπλοια από το λιμάνι Ακτάου (δυτικό Καζακστάν) προς το Μπακού.

Το Καζακστάν θα έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει στον πετρελαιαγωγό περίπου 20 εκατομμύρια τόνους «μαύρου χρυσού» το χρόνο, αν και προς το παρόν δεν έχει ορισθεί χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, υπό μελέτη είναι ένα σχέδιο κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει απευθείας το Καζακαστάν με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά η Ρωσία και το Ιράν, χώρες που βρέχονται από τη Κασπία, είναι αντίθετες με την ιδέα αυτή.

Ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν έχει μήκος 1.765 χιλιομέτρων και δυνατότητα μεταφοράς περίπου 50 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου το χρόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα