Κοντά στα 70 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006 07:25

ΚΟΝΤΑ στα 70 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την άνοδο που σημείωσε τις τρεις προηγούμενες ημέρες, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συντηρεί τη ζήτηση για το καύσιμο.

Η εμπιστοσύνη καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιούνιο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την έκθεση του University of Michigan την περασμένη εβδομάδα. Η έκρηξη των επενδύσεων στην Κίνα, στη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο και δεύτερη στην κατανάλωση πετρελαίου, ώθησε στις 16 Ιουνίου άλλες Κεντρικές Τράπεζες να κρατήσουν περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, διαπραγματεύθηκαν στα 69,75 δολ. το βαρέλι, 13 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης στις 9 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 19% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα συμβόλαια του Ιουλίου σημείωσαν άνοδο 38 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 69,88 δολ. το βαρέλι, στις 16 Ιουνίου, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Το πετρέλαιο υποχώρησε 2,4% την περασμένη εβδομάδα μετά την πτώση των τιμών του χρυσού, του χαλκού και των άλλων εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τις Κεντρικές Τράπεζες θα πνίξουν την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσουν τη ζήτηση ενεργείας και πρώτων υλών. Στις 14 Ιουνίου το πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων και στα 68,10 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του Ιουλίου, που λήγουν αύριο, έκλεισαν από 68,53 δολ. έως 72,60 δολ. το βαρέλι τον περασμένο μήνα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησαν 17 σεντς, φθάνοντας στα 70,03 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σημειώνοντας άνοδο 0,4%, στα 70,20 δολ. το βαρέλι στις 16 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα