Nokia, Siemens: Συγχωνεύουν τα σκέλη των δικτύων τους

Με στόχο τη μείωση του χάσματος με την Ericsson
Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006 09:45
UPD:10:33

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για τον συνδυασμό των σκελών εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων, προκειμένου να μειώσουν το χάσμα με την ηγέτιδα της αγοράς, Ericsson AB, έκλεισαν Nokia Oyj και Siemens AG.

Η συγχώνευση θα δημιουργήσει μία εταιρεία με ετήσιες πωλήσεις περίπου 15,8 δισ. ευρώ (19,9 δισ. δολ.) και θα ανήκει εξίσου στην Nokia με έδρα τη Φινλανδία και την Siemens με έδρα το Μόναοχ. Η εμπορική συναλλαγή αναμένεται να κλείσει πριν από τη 1 Ιανουαρίου του 2007 και θα αποτελέσει αντικείμενο έγκρισης των αρμοδίων αρχών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των εταιρειών, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα έχει μερίδιο 21% στην αγορά ασύρματου υλικού ύψους 65 δισ. δολ., τη στιγμή που Ericsson με έδρα τη Στοκχόλμη, ελέγχει το περίπου 26% της αγοράς, σύμφνωα με την Credit Suisse Group. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Siemens, Klaus Kleinfeld, έχει πουλήσει το σκέλος του μηχανολογικού εξοπλισμού κινητών τηλεφώνων και σχεδιάζει να εξέλθει των μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων της εταιρείας, μετά τη μείωση των κερδών της εταιρείας κατά τη διάρκεια της θητείας του 16 μηνών στη θέση αυτή.

Και άλλες εταιρείες του κλάδου συνδυάζουν τις δραστηριότητές τους. Η Alcatel SA, με έδρα το Παρίσι, συμφώνησε τον Απρίλιο να αγοράσει την Lucent Technologies Inc., με έδρα το Μάρεϊ Χιλ του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, με ανταλλαγή μετοχών αξίας 13,4 δισ. δολαρίων.

Η εφημερίδα Wall Street Journal και οι New York Times δημοσίευσαν νωρίτερα σήμερα αυτήν την εμπορική συναλλαγή, επικαλούμενες ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο εκπρόσωπος της Siemens, Constantin Birnstiel, αρνήθηκε νωρίτερα πριν την ανακοίνωση να σχολιάσει το θέμα, ενώ η εκπρόσωπος της Nokia, Arja Suominen, δεν βρέθηκε για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι πωλήσεις του σκέλους δικτύων της Nokia ήταν πέρυσι 6,56 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά της κέρδη 855 εκατ. ευρώ. Το σκέλος των δικτύων αποτελεί περίπου το 1/5 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

Τo σκέλος των επικοινωνιών της Siemens είχε έσοδα τη χρήση έως και τον Σεπτέμβριο ύψους 13,1 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 454 εκατ. ευρώ και ήταν λιγότερο κερδοφόρο από το αντίστοιχο της Nokia.

H κίνηση για συγχώνευση γίνεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες, μετά την ανάληψη της θέσης του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, από τον Jorma Ollila. O τελευταίος, παραμένει ακόμη στη θέση του προέδρου της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα