Market Beat: Πιθανή η προσπάθεια συνέχισης της ανόδου με ούριο άνεμο από τα διεθνή

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 10:01
UPD:10:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις έδωσαν θετικές μεταβολές, αλλά και μηνύματα για την παρουσία επενδυτικής επιφύλαξης. Αυτά προκύπτουν κύρια με τη διαφορά της τελικής ανόδου, που ήταν της τάξης του +0,5% και κάτω, ενώ στο μέγιστο μέρας τα κέρδη ήταν πάνω από +2,0% την Παρασκευή και πάνω από το +1,6% τη Δευτέρα. Σήμερα αναμένεται ένα σημαντικό διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, μια σημαντική μέρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για το χρηματιστήριο η έξοδος της 21ης Αυγούστου είναι περυσινά ξινά σταφύλια. Μπήκαμε στα μνημόνια με πολλά δις ευρώ χρέος και βγήκαμε με περισσότερο από το αρχικό. Παράλληλα, η λιτότητα έφερε δέσμη μέτρων και κύρια φόρων, που σε σύγκριση με άλλες, ισοδύναμες σε μέγεθος οικονομίες, τρομάζουν κάθε ξένο επενδυτή. Εξ ου και το +0,32% του ΓΔ, απέναντι σε διπλάσια άνοδο ως και εξαπλάσια στα άλλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης, εκτός Αθήνας και Μιλάνου. Η διαρκής αναφορά της ελληνικής περίπτωσης, τώρα που είναι σε πρώτες θέσεις ο προβληματισμός για την Ιταλική οικονομία, μάλλον δεν μας κάνει καλό.          

Αλλά εκτιμούμε επίσης, πως η αγορά την έξοδο από την κρίση δεν θέλησε να την προεξοφλήσει τη μέρα της επίσημης εξόδου από τα μνημόνια. Την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου την προεξόφλησαν οι θεσμικοί πολύ πιο νωρίς. Οι αγορές, δεν θα κουραστούμε να το υπογραμμίζουμε, είναι μηχανισμοί που δίνουν κέρδος όταν έχει ο επενδυτής κάνει σωστή προεξόφληση του μέλλοντος.

Την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης έχει πληρώσει με κέρδη σημαντικά η αγορά το 2017 και στην αρχή του 2018. Σε όσους είχαν καταλάβει, μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, πως η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος ήταν μονόδρομος. Ο λόγος που δεν σήκωνε αυτό το σενάριο άλλη λύση ήταν, πως με τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, έκλεισε ο κύκλος των πιθανών κομμάτων που θα μπορούσαν να αναδειχθούν από τους Έλληνες στην εξουσία. Και αφού και εκείνοι επέλεξαν μνημόνιο, αντί του περήφανου ΟΧΙ που ζήτησαν να ψηφίσει η κοινωνία στο δημοψήφισμα, μεταφράζοντας το σαν λαϊκή εντολή για ΝΑΙ, η ολοκλήρωσή του ήταν μονόδρομος (μετά τη «διακομματική» υπερψήφιση τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015).

Το διεθνές κλίμα πρόσφατα άλλαξε προς το καλύτερο και αυτό συνέβαλλε εμφανώς.  Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των συζητήσεων επί των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε μετά την είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα ξεκινούν συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα. Σημεία τα οποία η στήλη υπογράμμισε από χθες το πρωί με κάθε λεπτομέρεια. Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των εμπορικών συζητήσεων ΗΠΑ-Κίνας. Κοντά σε νέο ρεκόρ τερμάτισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τόσο οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο όσο και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, δεν πρόκειται να επηρεάσουν το ράλι των μετοχών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δεν αναμένει σημαντική πρόοδο από τις συνομιλίες για τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, είπε στο Reuters τη Δευτέρα. Δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν είχε «χρονοδιάγραμμα» για τον τερματισμό της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα, η οποία γεννά τον κίνδυνο να επιβληθούν δασμοί σε όλα σχεδόν τα αγαθά που εμπορεύονται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας έρχονται λίγο πριν την εφαρμογή νέων δασμών σε κινέζικα εμπορεύματα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αρχίζουν να ισχύουν την Πέμπτη, μαζί με τα αντίποινα σε δασμούς από το Πεκίνο για ισοδύναμα αμερικανικά προϊόντα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Κινέζοι διαπραγματευτές θα φτάσουν σύντομα, προσθέτοντας ότι δεν «περιμένει και πολλά» από τις συζητήσεις στο μεσαίο επίπεδο. Στην αναφορά του στο Reuters επί των διεθνών εμπορικών διαφορών, ο Trump κατηγόρησε επίσης την Κίνα και την Ευρώπη ότι χειραγωγούσαν τα αντίστοιχα νομίσματά τους.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι σπάνια επικρίνουν την Fed τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή η ανεξαρτησία της θεωρήθηκε σημαντική για την οικονομική σταθερότητα. Ο Trump έχει αποχωρήσει από αυτή την πρακτική του παρελθόντος. Είχε θορυβήσει τους επενδυτές τον Ιούλιο, όταν επέκρινε την υπερβολική νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Τη Δευτέρα δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να είναι πιο εξυπηρετική στα επιτόκια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ     

Κοντά σε νέο ρεκόρ τερμάτισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τόσο οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο όσο και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, δεν πρόκειται να επηρεάσουν το ράλι των μετοχών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 25.758,69 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,06% στις 7.821,01 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο σημείωσε κέρδη κατά 0,24% στις 2.857,05 μονάδες.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρίσκεται εν μέσω μιας μακράς… ανοδικής αγοράς (bull market), με τον S&P 500 να εκτινάσσεται κατά 300% από τον Μάρτιο του 2009 έως σήμερα.

«Η διάρκεια της bull market είναι άνευ προηγουμένου» σχολίασε η Boston Private, η οποία ωστόσο, εκτιμά ότι κάποια στιγμή θα επέλθει και η πτώση.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+3%) και Johnson & Johnson (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-1,9%) και Intel (-1,3%). Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε χαμηλό αντίστοιχο του Μαΐου καθώς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,82%

Στο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της SodaStream, η οποία εκτινάχθηκε κατά 10% χάρη στη συμφωνία εξαγοράς από την PepsiCo έναντι 3,2 δισ. δολαρίων. Σημαντικά κέρδη παρουσίασε και η μετοχή της Nike, καθώς η αναβάθμιση από την Piper Jaffray είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής κατά 3,2%. Στο μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων, η PepsiCo προχωρά στην εξαγορά της SodaStream έναντι 3,2 δις δολαρίων και η Tyson Foods προχωρά στην εξαγορά της Keystone Foods έναντι 2,16 δις δολαρίων σε ρευστό. Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Estee Lauder.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των εμπορικών συζητήσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος (το δολάριο αγόραζε πάνω από τις 6 λίρες) συγκεκριμένα στις 6,17 λίρες, δεν είχε αντίχτυπο στις αγορές. Επίσης, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει φέτος το μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,57% στις 383,23 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 7.591,26 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 12.331,30 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 5.379,65 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 9.468,60 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,27% στις 20.470,97 μονάδες.

ΧΑ

Εν μέσω ανόδου στα ευρωπαϊκά, κλείσιμο στο κατώτερο μέρας με άνοδο +0,32%

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση και κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Σήμερα, οι θεσμικοί επέβαλλαν μεγάλη θετική μεταβολή (+1,65%) στις 10:58 και στις 12:20 μέσον του πρώτου μέρους (ΓΔ στις 722,07 από 724 μονάδες την Παρασκευή). Αλλά σταμάτησαν τις προσπάθειες οι αγοραστές από τις 12:20 και ορίστηκε ισορροπία χαμηλότερα (γύρω από τις 715) στα μέσα της συνόδου. Είχαν συνεπώς επιχειρήσει να αντιδράσουν στην πτώση που ξεκίνησε τη Δευτέρα με επιτυχία και σταμάτησε την Πέμπτη 16/8 (στις 707,77 μονάδες). Κινήθηκαν αμφότεροι οι βασικοί δείκτες ανοδικά σχεδόν πανομοιότυπα και για το διάστημα από τις 10:30 ως τις 12:20 που σημειώθηκε το μέγιστο νευρικά ενώ για άλλη μια σύνοδο στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν πιέσεις. Αλλά στην αρχή της συνόδου ήταν με θετικό πρόσημο ο ΓΔ και ο 25άρης, και η τιμή ανοίγματος ήταν και για τους δύο δίπλα στο ελάχιστο μέρας ως τις δημοπρασίες άρα υπήρξε επιτυχής άρνηση για κυριαρχία της πτωτικής τάσης ως το τέλος αλλά και αδυναμία ώθησης των τιμών ουσιαστικά ψηλότερα. 

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ από την αρχή σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 713,04 με προηγούμενο κλείσιμο στις 710,35 ήτοι με ανοδικό χάσμα 2,69 μονάδων. Μετά ακολούθησε υπεροχή στο αγοραστικό ενδιαφέρον και όταν συμπληρώθηκαν 110 λεπτά διαπραγμάτευσης (12:20) εμφανίστηκε το μέγιστο. Ήταν στις 722,07 από 724,07 μονάδες την Παρασκευή. Το ελάχιστο ήταν οι 712,43 από 709,31 που οδηγήθηκε ο ΓΔ  στις 10:31 και στις δημοπρασίες οριακά ψηλότερα. Στις 17:00 τον άφησαν στις 713,61. Αλλά στις δημοπρασίες, οι ρευστοποιήσεις θέσεων στις μετοχές του 25άρη, κατόπιν επιπλέον πιέσεων επί των Τραπεζικών blue chip, οδήγησαν τον μέσο όρο πολύ κοντά στο κατώτερο μέρας ήτοι στις 712,61 μονάδες και κλείσιμο εκεί.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον που αφορούσε κατά 0,459 εκατ. σε  πακέτα. Η δε εμφάνιση πιέσεων στα Τραπεζικά blue chip τις δημοπρασίες, χωρίς εμφάνιση απωλειών στους δείκτες ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση υποχωρώντας μια μονάδα βάσης μόνο, έμεινε πάνω από το 4,30%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 712,43 μονάδες, ήταν 4,66 μονάδες πάνω από το κατώτερο τρέχοντος έτους, στις 707,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθαρά ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν άλλαξε σε επίπεδο μεταβολών όταν διαπιστώθηκε πως οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ εμφάνισαν επίπεδη και κατόπιν μεικτή έναρξη. Έξω όπως και εδώ, υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 712,61 που ήταν ούτε 0,2 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 9,46 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μέτριο (9,6 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 14,8 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,170 από 50,911 δις ευρώ. Εννέα  blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΕΥΡΩΒ -3,38%, ΜΠΕΛΑ -1,96%, ΜΟΗ -1,81%, ΔΕΗ -1,32%, ΜΥΤΙΛ -1,23%, ΓΡΙΒ -1,07%, ΑΡΑΙΓ -0,99%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,79%, και ΑΔΜΗΕ -0,37% και 16 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες ( +0,35% από -1,60%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,09% από -1,14%, την ΕΤΕ στο +2,35% από -3,53%, ΕΥΡΩΒ -3,38% από -0,60% και την ΠΕΙΡ στο +1,48% από -1,29%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,21% από -0,49%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 5) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,32% και έφθασε στις 712,61 από 710,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1887,41 από 1877,36 μονάδες με μεταβολή +0,54%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη προς τα κάτω, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,907 από 40,913 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,460 από 7,651 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 25,449 από 31,969 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,637 από 0,983 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 42 των καθοδικών 37 από 46 και 25 από 26 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Απουσιάζουν οι πολύ αισιόδοξες ή απαισιόδοξες προσδοκίες

Η συμπεριφορά των θεσμικών υποδηλώνει απουσία γεγονότων προς προεξόφληση, σε μια αγορά, της οποίας η οικονομία που υπηρετεί και την υπηρετεί, δεν διαθέτει και τα καλύτερα θεμελιώδη.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη που έφερε ωστόσο κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα. Τιμή ανοίγματος δίπλα στο ελάχιστο μέρας (1882,25 στις 10:31) ήταν οι 1883,34 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 6,0 μονάδων. Το μέγιστο μέρας ορίστηκε στις 12:19 ήταν στις 1909,97 μονάδες. Ξεκίνησε κατόπιν πτωτική κίνηση που κατέληξε σε πλάγια μεταξύ 1892 και 1888 μονάδων. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1889,86. Τελικά το κλείσιμο έγινε στις 1887,41 μονάδες και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,54%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,670 από 21,168 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου, κυρίαρχη από 20/8, άλλαξαν χέρια 832 από 2526 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1912,00 μονάδες και κατώτερο τις 1882,00 και τελευταίες πράξεις στις 1887,50 από 1875,00 μονάδες την Παρασκευή. Διακινήθηκαν επίσης 238 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1909,00, κατώτερο τις 1885,00 και τελευταίες πράξεις στις 1888,00 από 1880,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά (Σεπτεμβρίου), ήταν 7182 από 7154 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 136 από 46 ΣΜΕ.

Οι επενδυτές που ακολουθούν τις «εντολές» των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης πιθανά τοποθέτησαν κεφάλαια  το καλοκαίρι του 2016 γιατί τότε ξεκίνησαν τα χωρίς μεγάλες διορθώσεις ανοδικά κύματα στο ΧΑ. Αφού ο ΓΔ από τις 1340 -1360 μονάδες που βρέθηκε τον Μάρτιο του 2014 με κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ κατέληξε με διαδοχικά πτωτικά κύματα στις 450 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016. Πάντα στο ΧΑ αλλά και σχεδόν σε κάθε ανοδικό κύκλο κάποιου χρηματιστηρίου η πρώτη αντίδραση από τον πυθμένα φθάνει σε ένα ύψος και διορθώνει κατά το 50% της ανόδου από το κατώτερο πολλών ετών. Όταν γίνει και αυτό (όπως την περίοδο από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2016 ως και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου που ο ΓΔ από τις 450 χτύπησε στις 650 και γύρισε πίσω στις 520) τότε αρχίζει η άνοδος διαρκείας. Με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή με τη συμπλήρωση ενός έτους, ο ΓΔ ξεκουραζόταν στις 850 μονάδες.

Οι έμπειροι εκεί ξεφορτώνουν. Οι άπληστοι δεν τιμωρήθηκαν, αφού το ΧΑ σε τέσσερις μήνες υποχώρησε ως τις 720 μονάδες χτυπώντας χαμηλό στις 701,36 μονάδες στις 16 Νοεμβρίου του 2017. Αλλά κορύφωσε τον Ιανουάριο του 2018, φτάνοντας στις 878,83 μονάδες. Αυτές οι τιμές αποτελούν ακόμα μέγιστο και ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών. Από τότε η αγορά, τιμιότατα, έδειξε πως δεν έχει άλλες ειδήσεις και γεγονότα θετικά να προεξοφλήσει. Άρα δεν είναι παράδοξο το φαινόμενο να βολοδέρνουν οι τιμές του ΓΔ στη γειτονία των 710 – 720 μονάδων. Για το χρηματιστήριο η έξοδος της 21ης Αυγούστου είναι περυσινά ξινά σταφύλια.

Σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δεν αναμένει σημαντική πρόοδο από τις συνομιλίες για τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, είπε στο Reuters τη Δευτέρα. Δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν είχε «χρονοδιάγραμμα» για τον τερματισμό της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα, η οποία γεννά τον κίνδυνο να επιβληθούν δασμοί σε όλα σχεδόν τα αγαθά που εμπορεύονται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας έρχονται λίγο πριν την εφαρμογή νέων δασμών σε κινέζικα εμπορεύματα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αρχίζουν να ισχύουν την Πέμπτη, μαζί με τα αντίποινα σε δασμούς από το Πεκίνο για ισοδύναμα αμερικανικά προϊόντα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Κινέζοι διαπραγματευτές θα φτάσουν σύντομα, προσθέτοντας ότι δεν «περιμένει και πολλά» από τις συζητήσεις στο μεσαίο επίπεδο.

Είπε ότι η επίλυση της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα θα "πάρει χρόνο, διότι η Κίνα πήγε πάρα πολύ καλά για πολύ καιρό, και έχουν κακομάθει. «Συνεννοήθηκαν  με ανθρώπους που, ειλικρινά, δεν ήξεραν τι κάνουν, για να μας επιβάλουν να βρεθούμε σε αυτή τη θέση».  

Οι συναντήσεις, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, είναι οι πρώτες επίσημες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από τον Ιούνιο, όταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross συναντήθηκε με τον Κινεζικό οικονομικό σύμβουλο Liu He στο Πεκίνο, αλλά επέστρεψε χωρίς συμφωνία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν τον «ενθουσίασε» την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τον πρόεδρό της Jerome Powell να επιλέγει την αύξηση των επιτοκίων και είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κάνει περισσότερα για να τον βοηθήσει να τονώσει την οικονομία.

Στην αναφορά του επί των διεθνών εμπορικών διαφορών, ο Trump σε συνέντευξή του στο Reuters κατηγόρησε επίσης την Κίνα και την Ευρώπη ότι χειραγωγούσαν τα αντίστοιχα νομίσματά τους. Οι Αμερικανοί πρόεδροι σπάνια επικρίνουν την Fed τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή η ανεξαρτησία της θεωρήθηκε σημαντική για την οικονομική σταθερότητα. Ο Trump έχει αποχωρήσει από αυτή την πρακτική του παρελθόντος. Είχε θορυβήσει τους επενδυτές τον Ιούλιο, όταν επέκρινε την υπερβολική νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Τη Δευτέρα δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να είναι πιο εξυπηρετική στα επιτόκια.

Οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ και το δολάριο Η.Π.Α. υποχώρησαν μετά τα σχόλια του Trump προς το Reuters. Ο Trump, ο οποίος επέκρινε την Fed όταν ήταν υποψήφιος, δήλωσε ότι άλλες χώρες επωφελήθηκαν από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών τους κατά τη διάρκεια σκληρών εμπορικών συνομιλιών, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έλαβαν υποστήριξη από την Fed.

Οι ασιατικές μετοχές αυξήθηκαν την Τρίτη 21/8, υποστηριζόμενες από τις ελπίδες ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον θα ανακαλέσουν τις εμπορικές εχθροπραξίες, αν και οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική για το γιουάν και για την πολιτική της Fed έκαμψαν τα κέρδη και επιβάρυναν το δολάριο.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,6%. Οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν αρχικά -0,9% και στη συνέχεια στις 08:20 έπεφτε -1,05%, το KOSPI .KS11 της Νότιας Κορέας αρχικά κέρδισε +0,3% και στη συνέχεια στις 08:20 ήταν στο +0,95% και ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,1% και στη συνέχεια στις 08:20 ήταν στο +0,21%.

Η αισιοδοξία της αγοράς δοκιμάστηκε, αφού ο Πρόεδρος Trump είπε ότι δεν "περιμένει πολλά" από τις συζητήσεις.

"Δεδομένης της μικρής προόδου που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τους τελευταίους έξι μήνες, οι προσδοκίες των επενδυτών είναι ακόμα χαμηλές. Η συνέχεια στις διαπραγματεύσεις είναι καλές ειδήσεις, αλλά μια βιώσιμη συμφωνία για τον τερματισμό αυτής της έντασης εξακολουθεί να φαίνεται απίθανη σε αυτό το σημείο ", σημείωνε το πρωί ο Tai Hui, της J.P. Morgan Asset Management.

Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν, με τον δείκτη Shanghai Composite Index να ανεβαίνει περισσότερο από 1%, βοηθούμενος από το κυνήγι ευκαιριών σε μετοχές του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών και των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης μετά την πρόσφατη πτώση τους.

Ο δείκτης δολαρίου DXY έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων μειώθηκε -0,35% στις 95,549 μονάδες, επεκτείνοντας τις ζημιές από την προηγούμενη ημέρα. Το ευρώ έβγαλε ένα υψηλό 12-ημερών ύψους στα 1,1544 δολάρια επεκτείνοντας τα κέρδη του μετά την αναρρίχηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αμερικανικό νόμισμα αγόραζε 109,775 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα