Β. Παπανδρέου: Κίνδυνος απώλειας σημαντικών πόρων από το Γ’ ΚΠΣ

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006 16:53

Για ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά την απορρόφηση και τεράστιο κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων από το Γ’ ΚΠΣ, έκανε λόγο η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την πορεία του Γ’ ΚΠΣ.

Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, στο 5μηνο του 2006 η απορρόφηση αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%, λιγότερο δηλαδή από 600 εκατομμύρια €, ενώ όπως είπε, για να μην έχουμε απώλεια στους πόρους θα πρέπει τους επόμενους 31 μήνες να απορροφούμε τουλάχιστον 600 εκατομμύρια το μήνα.

Το 2006, υπογράμμισε η πρώην υπουργός, η Νέα Δημοκρατία πετυχαίνει χειρότερη επίδοση και από το 2002, το α’ εξάμηνο δηλαδή του 2002, που ήταν το ξεκίνημα του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε την ¶νοιξη του 2001 και ξεκίνησε η υλοποίηση στα μέσα του 2001.

Όπως είπε, το 2005 η Νέα Δημοκρατία έχασε 500 εκατομμύρια € από το πρόστιμο που της επεβλήθη λόγω του ότι δεν υλοποίησε αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί ως χώρα. «Οι απώλειες το 2005 αποφεύχθηκαν με τη μαζική αναδρομική ένταξη παλαιότερων έργων, που είχαν υλοποιηθεί ή είχαν ξεκινήσει με εθνικούς πόρους και υπολογίζουμε ότι αυτό είναι πάνω από 700 εκατομμύρια €», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε χαρακτηριστικά:

«Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι το επόμενο διάστημα η αύξηση στην απορρόφηση θα είναι της τάξης του 20%, θα έχουμε απώλεια πόρων μεταξύ 5 - 10 δισεκατομμύρια €. Και θα είναι μία πρωτοφανής απώλεια πόρων λόγω της ανικανότητας της Νέας Δημοκρατίας να υλοποιήσει το Πρόγραμμα».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε νέες λύσεις, που εξασφαλίζουν λογιστική απορρόφηση, αλλά δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα, όπως είναι αναδρομική ένταξη έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, αλλά και η δημιουργία ειδικών ταμείων όπου θα παρκάρει τα χρήματα –όπως χαρακτηριστικά είπε- τα οποία θα θεωρούνται ως δαπάνη.

Όπως επίσης σημείωσε η κ. Παπανδρέου, «παρά το ότι έχουμε μια τραγική καθυστέρηση στην απορρόφηση πόρων, έχουμε και το περίεργο να υπάρχει υπέρβαση προϋπολογισμού σε ορισμένα προγράμματα. Αυτό συνήθως γίνεται προς το τέλος της υλοποίησης του συνολικού προγράμματος και σε πολύ μικρό βαθμό. Είναι πρωτοφανές σ’ αυτή την περίοδο, όταν δεν έχουμε απορροφήσει σημαντικούς πόρους, η Νέα Δημοκρατία να υπερβαίνει τους προϋπολογισμούς κατά περίπου 1,5 δισ. €». Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» όπου φέρεται να έχει αναλάβει υποχρέωση χρηματοδότησης κατά 350 εκατομμύρια € πάνω από το συνολικό πρόγραμμα, όταν η απορρόφηση μέχρι σήμερα είναι στο 38%. Το ίδιο στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, εμφανίζει υπέρβαση προϋπολογισμού κατά 28%, όταν η απορρόφηση είναι στο 42%.

Το συμπέρασμα από την πορεία εξέλιξης της υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ είναι ότι οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει συγκεκριμένα προγράμματα, υπογράμμισε η κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι εάν είχε συνεχιστεί ο ρυθμός απορρόφησης που είχε επιτύχει το ΠΑΣΟΚ (ήταν 40% το 2003), αλλά ακόμη και αν ήταν στο 25-30%, δεν θα υπήρχε πρόβλημα απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα