ΜΕ ΠΤΩΣΗ άνοιξε η εβδομάδα για τη Wall Street, με το Standard & Poor's 500 να χάνει τα φετινά κέρδη του, εν μέσω ανησυχιών ότι τα στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ θα δείξουν μάλλον ότι τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία.
Η μετοχή της Exxon Mobil οδήγησε σε πτώση το δείκτη S&P 500, καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 69 δολάρια. Ο δείκτης S&P 500 έχασε 1,7% της αξίας του αυτό το μήνα, μετά τις απώλειες του 3,1% του Μαΐου.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν στον απόηχο της συγχώνευσης των τμημάτων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των Nokia και Siemens, η οποία δημιούργησε προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Παγκοσμίως, οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 1,66 τρισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ποσό αυξημένο κατά 6,3% από τα επίπεδα ρεκόρ του 2000, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,65%, αφού ενωρίτερα είχε ενισχυθεί άνω του 1%. Ωστόσο, ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο για εφέτος, έχοντας υποχωρήσει περίπου 10% από τα υψηλά πενταετίας των 1.407,5 μονάδων που είχε αγγίξει στις 11 Μαΐου εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων διεθνώς.
Ο δείκτης DAX της Φραγκφούρτης ενισχύθηκε 1,2%, εν μέρει χάρη στην άνοδο 6,6% της μετοχής της Siemens, ο CAC του Παρισιού 0,7% και ο FTSE 100 του Λονδίνου 0,5%.
Αναλυτές, πάντως, πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα βρίσκεται στο τέλος του έτους σε επίπεδα 6% έως 7% υψηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους και ότι στο δεύτερο εξάμηνο οι λεγόμενες αμυντικές μετοχές θα παρουσιάσουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην αγορά.
H Lehman Brothers είναι αισιόδοξη για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, δείχνοντας προτίμηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και τις μετοχές του τομέα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Επίσης, προτιμά τις μεγάλες αγορές από τις περιφερειακές.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,13%, επηρεαζόμενος από την πτώση των μεγάλων εξαγωγέων.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ