Λευκός Οίκος: Λυπηροί οι τουρκικοί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018 22:40
UPD:22:44
REUTERS/LEAH MILLIS

Την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης καταδίκασε ο Λευκός Οίκος, χαρακτηρίζοντας «λυπηρές» τις οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε η Άγκυρα σε αντίποινα για τα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον.

«Οι δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι τουρκικοί δασμοί αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Η Τουρκία αύξησε σημαντικά σήμερα τους δασμούς σε πολλά προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, συνεχίζοντας το μπρα-ντε-φερ με τις ΗΠΑ, που προκάλεσε την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες. Μεταξύ των προϊόντων που αφορά η αύξηση των δασμών είναι τα τουριστικά λεωφορεία, ορισμένα αλκοολούχα ποτά, ο καπνός, το ρύζι, αλλά και καλλυντικά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, το ύψος των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια δολάρια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά όχι ο μοναδικός», υπογράμμισε ο ίδιος.

EURONEWS
Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε με διάταγμα που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη διπλωματική κρίση που διέρχονται οι σχέσεις των δύο χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διευκρίνισε σήμερα πως η αύξηση των δασμών γίνεται σε «αντίποινα» για «τις εκ προθέσεως επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία» της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Η διένεξη Άγκυρας - Ουάσιγκτον οδήγησαν στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας την Παρασκευή, οπότε το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 16% έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Από χθες, ωστόσο, η λίρα φαίνεται να σταθεροποιείται, λαμβάνοντας στήριξη κυρίως από τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας της Άγκυρας.

Οι αναταράξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες και κορυφώθηκαν με αιχμή την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Έπειτα από φυλάκιση 1,5 έτους, ο Αμερικανός πάστορας τέθηκε τον Ιούλιο σε περιορισμό κατ΄οίκον. Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα προσφυγή του πάστορα που ζητούσε να αρθεί ο περιορισμός του κατ΄οίκον, ωστόσο ο δικηγόρος του δήλωσε πως ένα άλλο δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει το αίτημά του.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο Τραμπ αισθάνεται «μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πάστορας δεν έχει απελευθερωθεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα