Ford: Δύσκολο να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2008

Σύμφωνα με στελέχη της, καθώς μειώνονται οι πωλήσεις της, όπως μετέδωσε το Bloomberg
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 11:41

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να μην επιτύχει το στόχο της για επιστροφή στην κερδοφορία στη Β. Αμερική μέχρι το 2008, ανακοίνωσε η Ford Motor Co., αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων των αυτοκινήτων της SUV, σύμφωνα με στελέχη της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Τα στελέχη, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή δεν έχουν δικαιοδοσία να μιλήσουν για τη Ford, είπαν ότι η άνοδος της τιμής της βενζίνης, βλάπτουν τη ζήτηση των μοντέλων SUV. Ο ανταγωνισμός από την General Motors Corp. και την Toyota Motor Corp., ενδέχεται επίσης να βλάψει τις πωλήσεις ανατρεπόμενων οχημάτων της Ford, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ford, William Clay Ford Jr., εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας, υποσχέθηκε τον Ιανουάριο την αναζωογόνηση των κερδών με τη μείωση 30.000 θέσεων εργασίας μέσα στα έξι επόμενα χρόνια. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Mark Fields είπε ότι η βελτίωση των μοντέλων αυτοκινήτων και φορτηγών, θα βοηθήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία να σταματήσει την επί 10 χρόνια μείωση του μεριδίου αγοράς της στις ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις της Ford στις ΗΠΑ υποχώρησαν 27% για το μεσαίο μοντέλο της SUV Explorer και 30% για το μεγαλύτερο SUV, Expedition, το πεντάμηνο του έτους, καθώς οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 34%. Η αυτοκινητοβιομηχανία το πρώτο τρίμηνο έχασε 1,19 δισ. δολ., κυρίως από τις δραστηριότητές της στη Β. Αμερική, αλλά και του κόστους από τη μείωση των θέσεων εργασίας στην εν λόγω περιφέρεια.

Οι μετοχές της Ford υποχώρησαν 34 σεντς, φθάνοντας χθες στα 6,40 δολ. η μία, ενώ φέτος έχουν σημειώσει συνολικά απώλειες 17%. Οι μετοχές της General Motors, της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της Ford στις ΗΠΑ, έχουν σημειώσει άνοδο 32% φέτος, καθώς αισιοδοξία επικρατεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα καταφέρει να βάλει τέλος στις ζημίες της.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα