Κίνα: «Ευσεβής πόθος» του Τραμπ τα περί νίκης στον εμπορικό πόλεμο

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 08:27
UPD:08:39
REUTERS/Jason Lee

FILE PHOTO: Chinese and U.S. flags are set up for a meeting during a visit by U.S. Secretary of Transportation Elaine Chao at China's Ministry of Transport in Beijing, China April 27, 2018. REUTERS/Jason Lee/File Photo

Δριμεία επίθεση κατά της Ουάσιγκτον εξαπολύουν τις τελευταίες ημέρες τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αμερικανικές εμπορικές προκλήσεις και θα προστατεύσει τα συμφέροντά του. Κινεζική κρατική εφημερίδα χαρακτηρίζει στο σημερινό κύριο άρθρο της «ευσεβή πόθο» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την εκτίμηση ότι η πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου δείχνει πως κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ένα «παράδειγμα» της «ικανότητάς του να ελαστικοποιεί την αλήθεια».

Η «Ημερησία της Κίνας» αντιτείνει στο άρθρο της πως η κινεζική αγορά μετοχών δεν είχε καλή πορεία πολύ πριν από την επιβολή των δασμών της αμερικανικής κυβέρνησης σε κινεζικά προϊόντα, τάση που απέδωσε κυρίως στην προσπάθεια του Πεκίνου να μειώσει την έκθεση κινεζικών εταιρειών σε χρέη. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3 δια. δολάρια, στα 46,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, για πρώτη φορά το τελευταίο τετράμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή, υπενθυμίζει, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι δασμοί «φέρνουν σπουδαία αποτελέσματα».

Και στο χθεσινό της φύλλο η «Ημερησία της Κίνας» κατηγορούσε τον Τραμπ ότι σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα «δράμα» δικής του έμπνευσης γεμάτο «εκβιασμούς», «εκφοβισμούς» και «οδομαχίες».

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα εξετάσει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Στο στόχαστρο μπαίνουν εξαρτήματα αεροσκαφών, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλα αμερικανικά προϊόντα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα