Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα, στις 07.01 π.μ. ώρα Ελλάδος, οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την ιστορική πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά, που υπεγράφη το 2015, και η μονομερής επαναφορά των κυρώσεων πυροδοτούν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και για επιπτώσεις στις αγορές πρώτων υλών και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία.
Αν και το πρώτο πακέτο κυρώσεων αφορά κατά κύριο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα μέταλλα, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση και στην τιμή του πετρελαίου. Οι αγοραστές ιρανικού αργού ετοιμάζονται ήδη για τον αποκλεισμό του από την παγκόσμια αγορά, ο οποίος αναμένεται να έρθει σε τρεις μήνες. Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 0,4% στα 74 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές προβλέπουν επιστροφή της στα 80 δολάρια το προσεχές διάστημα και περαιτέρω αύξηση έως τα τέλη του έτους. Το ακριβό πετρέλαιο θα μπορούσε με τη σειρά του να βάλει φρένο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιούν ειδικοί.
Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο δεδομένης της αμετακίνητης θέσης της Ουάσιγκτον. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις- ειδικά οι πετρελαϊκές- ήταν οι πρώτες, που επέστρεψαν σε ιρανικό έδαφος το 2015 με συμμετοχή σε project πολλών δισεκατομμυρίων και υψηλές προσδοκίες, Τώρα οι περισσότερες επεναξετάζουν την έκθεσή τους στην Ισλαμική Δημοκρατία και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν πώληση των μεριδίων τους.
Στην τοπική αγορά το ριάλ έχει χάσει το μισό της αξίας του από τον Απρίλιο. Η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν πυροδοτήσει σποραδικές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς, αλλά και στρέφουν τους Ιρανούςστο χρυσό σε αναζήτηση ασφάλειας.
naftemporiki.gr