Γαλλία: Στο 2% η αύξηση του ΑΕΠ το 2006

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Insee, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 08:33

EΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, καθώς η αύξηση των προσλήψεων τονώνει τις δαπάνες των καταναλωτών, σύμφωνα με το γραφείο στατιστικών της χώρας, Insee.

Το ΑΕΠ στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, θα αυξηθεί κατά 0,6% το τρέχον τρίμηνο, από 0,5% που αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και 2% στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με το Insee. Η πρόβλεψη αγγίζει τα χαμηλότερα της πρόβλεψης της κυβέρνησης της Γαλλίας για αύξηση 2% έως 2,5%.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και στη ζώνη του ευρώ, ώθηκσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια τριες φορές το τελευταίο εξάμηνο, στο 2,75%. Η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος, τον ταχύτερο από το 2000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Πέρυσι, η αύξηση του ΑΕΠ στη Γαλλία ήταν 1,2%.

Η ανεργία στη Γαλλία θα υποχωρήσει στο 9% μέχρι τα τέλη του έτους και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιουνίου του 2002, από 9,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Insee, χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις και τα κίνητρα στους μη κερδοφόρους κλάδους.

Tο Insee εκτιμά ότι φέτος θα δημιουργηθούν στη Γαλλία 196.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 121.000 θα είναι επιδοτούμενες σε μη κερδοφόρους κλάδους. Πέρυσι, δημιουργήθηκαν 99.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 63.000 αφορούσαν κερδοφόρες εταιρείες, οι οποίες δεν επιδοτήθηκαν.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί στο 0,6% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Insee. Οι δαπάνες των νοικοκυριών θα μειωθούν 0,5% κάθε τρίμηνο, από 0,7% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με το ίδιο.

Οι δαπάνες των καταναλωτών για βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Μάϊο. Οι δαπάνες αυτές, που αποτελούν περίπου το 15% του ΑΕΠ, αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 0,9% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Insee.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα