Eυρωπαϊκές αγορές: Σφυροκόπημα στις μεταλλευτικές

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 13:56
UPD:13:58
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Οι πληροφορίες, που θέλουν τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, με την επιβολή δασμών 25% και όχι 10%, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, θέτει σήμερα στο στόχαστρο τις μεταλλευτικές βιομηχανίες. 

Οι τιμές των μετάλλων κινούνται πτωτικά, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι τα εμπορικά πυρά θα πληγώσουν τον ασιατικό δράκο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών παγκοσμίως. Συμπαρασύρουν δε και τις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων, όπως της Rio Tinto, που βλέπει σήμερα τη μετοχή της να υποχωρεί 3,5%. Οι πιέσεις στη Rio οφείλεται και στην ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου. 

Αντιθέτως κόντρα στο ρεύμα στέκεται η χαλυβουργία ArcelorMittal, με τη μετοχή της να ενισχύεται. Και τούτο γιατί οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα αύξησαν την τιμή του μετάλλου, χωρίς ωστόσο να πλήξουν τη ζήτησή του, με αποτέλεσμα τα κέρδη της γαλλο-ινδικής βιομηχανίας να ενισχυθούν αισθητά το δεύτερο τρίμηνο. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100, στον οποίο έχουν σημαντικό βάρος οι μεταλλευτικές βιομηχανίες, υποχωρεί στις 13:50 κατά περίπου 1%. Ελαφρά πτώση (0,2%) καταγράφει ο DAX στη Φραγκφούρτη, σε ποσοστό 0,75% υποχωρεί ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ οριακή είναι η μεταβολή για τον CAC 40 στο Παρίσι. 

Σε αρνητικό έδαφος με πτώση περίπου 0,3% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα