Υπερδιπλάσιους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολ. εξετάζουν οι ΗΠΑ

Φουντώνει η εμπορική αντιπαράθεση
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 06:18
UPD:08:05
REUTERS/BRIAN SNYDER

Προς κλιμάκωση βαίνει η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας, κόντρα στις προσδοκίες των προηγούμενων 24ωρων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην εξαγγγελία της για επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά εξετάζει σοβαρά να τους ανεβάσει σε επίπεδα υπερδιπλάσια των αρχικών σχεδίων. 

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ότι θα επιβάλλει δασμούς 25% στις κινεζικές εισαγωγές των 200 δισ. δολ. και όχι 10%, όπως είχε αρχικά εξαγγείλει.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 34 δισ. δολαρίων, ενώ είχε θέσει υπό αναθεώρηση τους δασμούς σε επιπλέον εισαγωγές 16 δισ. δολαρίων, με την σχετική «περίοδο χάριτος» για αυτά να εκπνέει σήμερα. Παράλληλα είχε απειλήσει με πρόσθετους δασμούς σε εισαγωγές 200 δισ. δολ. και τώρα φαίνεται ότι θα κάνει την απειλή της πράξη. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Λίου Χε, φέρεται να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες αυτό το διάστημα με στόχο να βρουν μία λύση, που θα αποτρέψει την μετωπική σύγκρουση. Μέχρι στιγμής πάντως οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή στάση και σε αυτό τους βοηθούν τα ισχυρά δεδομένα για την αμερικανική οικονομία, την ώρα που οι «αντίπαλοί» τους κατεβάζουν ταχύτητα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα