Ευρωζώνη: Κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη, ανεβαίνει ο πληθωρισμός

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 10:43
UPD:01/08/2018 08:17
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία συνολικά της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. 

Με τους βραδύτερους ρυθμούς των δύο τελευταίων ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη τουλάχιστον 0,4%.

Απογοητευτικές οι επιδόσεις για την Ισπανία, που αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε η ισπανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ δεν είναι η μόνη, που κατεβάζει ταχύτητα. Ανάλογες ενδείξεις έχουμε για τη Γαλλία και για μικρότερες οικονομίες, ενώ πιο ανθεκτικές αποδεικνύονται η Γερμανία και η Ιταλία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας το ισπανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% στα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Στοιχεία για το ΑΕΠ δημοσιεύθηκαν και στην Αυστρία, δείχνοντας επιβράδυνση των τριμηνιαίων ρυθμών ανάπτυξης στο 0,7% απο 0,8%. 

EURONEWS

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία συνολικά της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, εν τω μεταξύ, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, που έχουν δημοσιοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο, η Capital Economics υπολογίζει ότι σκαρφάλωσε από το 2% τον Ιούνιο στο 2,1% τον Ιούλιο. Στη Γερμανία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν διατήρηση του πληθωρισμού στο 2,1%. Στην Ισπανία είχαμε επιτάχυνση στο 2,3% και στη Γαλλία άνοδο στα υψηλά των 76 μηνών του 2,6%. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η επιτάχυνση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ακριβό πετρέλαιο, αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για περίοδο διακοπών. Δύσκολα λοιπόν θα οδηγήσει την ΕΚΤ στο να επιταχύνει την απομάκρυνσή της από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα