Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να τρέξει με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Professional Forecasters για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως παράλληλα η ίδια έρευνα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας για φέτος και για το 2019.
Τα διφορούμενα στοιχεία είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν έντονο προβληματισμό στους διοικούντες την ΕΚΤ, καθώς αφενός τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν την απόφαση της τράπεζας για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, αφετέρου όμως η επιβράδυνση της ανάπτυξής της επιτάσσει αναθεώρηση των υφιστάμενων αποφάσεων για τη χαλάρωση αυτών των μέτρων.
Η ΕΚΤ, η οποία στοχεύει σε πληθωρισμό κοντά στο 2%, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα εφαρμόσει κανονικά τις αποφάσεις της, να θέσει τέλος στις εξαγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ το 2018 και να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2019.
Η τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η πενταετής ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, διατηρεί όμως τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστεί επιβλαβής για την ανάπτυξη όχι μόνο της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά της οικονομίας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έρευνα της Professional Forecasters, οι 56 αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,7%, ελαφρώς βελτιωμένος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5%, με το ποσοστό του πληθωρισμού να εκτιμάται επίσης στο 1,7% για το 2019 (η προηγούμενη εκτίμηση πριν από τρεις μήνες είχε ορίσει το ποσοστό στο 1,6%) όπως και για το 2020.
Τα στοιχεία είναι εναρμονισμένα επίσης με τις προβλέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,7% έως το 2020, ποσοστό που πλησιάζει τον στόχο της τράπεζας, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται υποτονικός από τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επανειλημμένως έχει εκφράσει την άποψη πως αισθάνεται πιο ασφαλής με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στα επίπεδα του 2%.
Μέχρι το 2023, που θεωρείται «μακροπρόθεσμη» πρόβλεψη στην έρευνα, ο ρυθμός του πληθωρισμού φαίνεται να επιταχύνεται στο 1,9%.
Όπως αναφέρει η έρευνα το μεγαλύτερο μέρος των βελτιώσεων στις προβλέψεις οφείλεται στις μεταβλητές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς οι βασικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες στην έρευνα.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, η έρευνα δείχνει μία κάπως πιο αργή ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες, όμως οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες παρέμειναν αμετάβλητες. Για το τρέχον έτος, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας μειώθηκε στο 2,2% από 2,4%, ενώ για το επόμενο έτος μειώθηκε στο 1,9% από 2%, όπως στο 1,6% παρέμεινε και η πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το 2023. Όσον αφορά την ανεργία οι εκτιμήσεις έχουν μεταβληθεί λίγο, όπως αναφέρει η έρευνα, παρουσιάζοντας μία πτωτική πορεία τα επόμενα πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, για το 2018 το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο 8,3%, το 2019 υποχωρεί στο 7,9% και πέφτει στο 7,6% το 2020. Για το 2023 η έρευνα προβλέπει ποσοστό ανεργίας στο 7,5%.