Με απώλειες άνοιξε η Wall Street

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2001 16:43
UPD:16:47

Στα νέα στοιχεία για την οικονομία και τις επιχειρήσεις στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση, μία ημέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed που, όπως αποδείχθηκε, είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση κατά 0,3% τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 0,1% τον Μάρτιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα και τα τρόφιμα) κατέγραψε άνοδο 0,2% για δεύτερο συνεχή μήνα. Σημειώνεται ότι αναλυτές ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ τον Απρίλιο θα σημείωνε άνοδο της τάξεως του 0,4%. Τα παραπάνω στατιστικά δεδομένα ενισχύουν, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, την ευελιξία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην άσκηση περαιτέρω επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Εξάλλου, οι εβδομαδιαίες αποδοχές (σε προσαρμοσμένη πληθωριστική βάση) υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 0,1%, έναντι ανόδου 0,7% το Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει συγκράτηση του κόστους εργασίας αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού στα ίδια επίπεδα.

Από το μέτωπο των επιχειρήσεων τώρα, η Applied Materials ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδά της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο άγγιξαν οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ προειδοποίησε ότι το τρίτο οικονομικό τρίμηνο τα έσοδά της θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Από την άλλη μεριά, η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για δίκτυα οπτικών ινών Sycamore Networks δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς και τα έσοδά της το τρίτο οικονομικό τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι και το επόμενο τρίμηνο τα έσοδά της θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα δεύτερου οικονομικού τριμήνου της Hewlett Packard, λίγο μετά τη λήξη των σημερινών συνεδριάσεων. Σύμφωνα με αναλυτές της First Call, τα κέρδη της εταιρείας το εν λόγω διάστημα αναμένεται να διαμορφωθούν σε 14 σεντς από 44 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συτνεδριάσεων, ο δείκτης Nasdaq έχει υποχωρήσει στις 2.066,14 μονάδες με απώλειες 0,93%. Πτωτικά κινείται και ο Dow Jones, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στις 10.851,79 μονάδες μειωμένος κατά 0,19%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα