Mittal: Κοντά στη μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο του ατσαλιού

Μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Arcelor να στηρίξει την προσφορά της
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 07:23

ΚΟΝΤΑ στη μεγαλύτερη εξαγορά στη βιομηχανία ατσαλιού, βρίσκεται η Mittal Steel Co., μετά την απόφαση της Arcelor SA να δεχθεί τη βελτιωμένη προσφορά της, ύψους 26,9 δισ. ευρώ (33,7 δισ. δολ.), βάζοντας τέλος στη «βεντέτα», διάρκειας πέντε μηνών.

Η Mittal αύξησε την προσφορά της για δεύτερη φορά κατά 10% στα 40,40 ευρώ η μία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή Michel Wurth, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στο Λουξεμβούργο. Η Mittal, που εδρεύει στο Ρότερνταμ, ήδη η μεγαλύτερη βιομηχανία ατσαλιού στον κόσμο, προσέφερε αρχικά 23,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Arcelor.

Η Arcelor πρέπει να ακυρώσει τώρα την συμφωνία με τη ρωσική βιομηχανία ατσαλιού OAO Severstal, που σχεδίαζε να μπλοκάρει τη Mittal και οδήγησε σε αντιδράσεις από τους επενδυτές, δίνοντας μερίδιο ελέγχου στο δισεκατομμυριούχο Alexei Mordashov. Η ένωση της Mittal και της Arcelor, που θα δημιουργήσει μία εταιρεία που ελέγχει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ατσαλιού, τρεις φορές μεγαλύτερο από την πιο κοντινή ανταγωνίστριά της, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο γύρο εξαγορών στον κλάδο.

Το 18μελές συμβούλιο της Arcelor, της δεύτερης σε μέγεθος βιομηχανίας παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, ψήφισε ομόφωνα, μετά από συζήτηση, πλέον των οκτώ ωρών, να εισηγηθεί την προσφορά της Mittal, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της, Joseph Kinsch. Οι εταιρείες θα κάνουν σήμερα κοινή ανακοίνωση στο Λουξεμβούργο και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρευρεθεί ο Lakshmi Mittal.

Οι επενδυτές θα έχουν περίπου επιπλέον δύο εβδομάδες για να αλλάξουν τις μετοχές τους σε μετοχές της Mittal, ως αποτέλεσμα της απόφαση της Arcelor. Η προσφορά έχει προγραμματιστεί να κλείσει στις 5 Ιουλίου.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Arcelor ανεστάλη στις 21 Ιουνίου, μετά από αίτημα των αρμοδίων αρχών, εν αναμονή της διευκρίνισης της εταιρείας για τα σχέδιά της. Οι μετοχές της Mittal, έκλεισαν στα 32,17 δολ. η μία στις 23 Ιουνίου στη Ν. Υόρκη.

Η Citigroup Inc., η HSBC Holdings Plc, η Goldman Sachs Group Inc., η Credit Suisse Group και η Societe Generale SA είναι σύμβουλοι της Mittal. Στους συμβούλους της Arcelor περιλαμβάνεται η BNP Paribas SA, η Calyon, η Deutsche Bank AG, η JPMorgan Chase & Co., η Merrill Lynch & Co., η Morgan Stanley και η UBS AG. Σύμβουλοι της ρωσικής Severstal ήταν η ABN Amro Holding NV και η Lehman Brothers Holdings Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα