Rosneft: Εως 11,6 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 08:39

ΠΟΣΟΝ 11,6 δισ. δολ. κατά τη δημόσια εγγραφή, θα αντλήσει η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Rosneft - η τέταρτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο – αντλώντας κεφάλαια για να αυξήσει την παραγωγή, καθώς η κυβέρνηση μειώνει το μερίδιό της στην εταιρεία.

Η δημόσια εγγραφή θα αξιολογήσει την εταιρεία που εδρεύει στη Μόσχα στα 60 έως 80 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Rosneft, μέσω του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου. Η κυβέρνηση θα εισπράξει έως 8,5 δισ. δολ. και η Rosneft θα αντλήσει 3,1 δισ. δολάρια. Η κλίμακα τιμής για τις μετοχές και για αυτές που θα εκδοθούν στο εξωτερικό, οι οποίες θα διατεθούν σήμερα, είναι από 5,85 έως 7,85 δολ. η μία, σύμφωνα με την Rosneft.

Η πώληση θα δείξει κατά πόσο η Ρωσία μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέστησε την Rosneft στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, της χώρας, μετά την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της OAO Yukos Oil Co.

Η δημόσια εγγραφή γίνεται μετά από πτώση επτά εβδομάδων των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές, η οποία μείωσε κατά 26% τη χρηματιστηριακή αξία της OAO Lukoil, της κύριας ανταγωνίστριας της Rosneft. Η χρηματιστηριακή αξία της Lukoil είναι 59,8 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Rosneft θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 14 Ιουλίου, την ημέρα της συνάντησης του Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και μία ημέρα πριν την υποδοχή των ηγετών του G8 από τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη.

Τη δημόσια εγγραφή διαχειρίζεται η ABN Amro Rothschild, η Dresdner Kleinwort Wasserstein, η JPMorgan Chase & Co., η Morgan Stanley και η OAO Sberbank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα