Inco, Falconbridge: Στα ύψη οι μετοχές μετά το δημοσίευμα για προσφορά της Phelps

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 12:58

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Inco Ltd. και της Falconbridge Ltd., μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάϊμς, ότι η Phelps Dodge Corp., η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, θα εξαγοράσει τα ορυχεία νικελίου στον Καναδά, αντί του ποσού των 40 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.

Η Phelps Dodge, που εδρεύει στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, θα αγοράσει την Inco προς 80 δολ. Καναδά ανά μετοχή (71,47 δολ. ΗΠΑ) ανά μετοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε ανθρώπους που συμμετέχουν στην εμπορική συναλλαγή, αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Inco θα αυξήσει την προσφορά της για την Falconbridge κατά 5 δολ. Καναδά ανά μετοχή και το μερίδιο των μετοχών θα είναι πιο ακριβό, εξ αιτίας της προσφοράς της Phelps, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι μετοχές της Inco σημείωσαν άνοδο 5,87 ευρώ, ποσοστό 13%, φθάνοντας στα 52,45 ευρώ η μία (73,84 δολ. Καναδά η μία) στη Φραγκφούρτη στις 10:26 π.μ., τοπική ώρα, 13% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της Inco στις 23 Ιουνίου στ Τορόντο του Καναδά και στα 65,25 δολ. Καναδά η μία. Οι μετοχές της Falconbridge σημείωσαν άνοδο 4,1%, φθάνοντας στα 41 ευρώ η μία (57,72 δολ. Καναδά) στη Φραγκφούρτη. Στο Τορόντο, οι μετοχές της έκλεισαν στα 55,60 δολ. Καναδά η μία.

Οι τιμές του νικελίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης από τους παραγωγούς ανοξείδωτου ατσαλιού. Στις 22 Ιουνίου η Inco είπε ότι η παγκόσμια παραγωγή νικελίου θα υστερήσει της ζήτησης φέτος κατά 30.000 μετρικούς τόνους, περισσότερο από το έλλειμμα των 5.000 έως 20.000 τόνων που προβλεπόταν νωρίτερα φέτος να σημειωθεί.

Οικονομικοί αναλυτές και τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse Group προβλέπουν αυτόν τον μήνα ότι και η ζήτηση του χαλκού θα υπερβεί φέτος την παραγωγή. Το μέταλλο, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλωδίων, σημείωσε διπλάσια άνοδο πέρυσι. Τα συμβόλαια του χαλκού ανήλθαν στις 11 Μαΐου στα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα