H E.E. για την Παγκόσμια Ημέρα καταπολέμησης των ναρκωτικών

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 13:05

Τη δέσμευση της Ευρώπης για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και την παροχή βοήθειας στους τοξικομανείς τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πάνω από 8000 άτομα στην ΕΕ, κυρίως νέοι 20, 30 ετών, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω υπερβολικής δόσης. Ο συνολικός αριθμός θανάτων συνδεόμενων με ναρκωτικά υπολογίζεται ότι είναι τρεις φορές υψηλότερος λόγω της μερικής μόνο δήλωσης των θανάτων ή λόγω θανάτων έμμεσα εχόντων σχέση με τα ναρκωτικά και συνδεόμενων με AIDS, βία, ατυχήματα και αυτοκτονίες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απάντηση της ΕΕ στις ανησυχητικές αυτές τάσεις είναι να αναπτύξει ορθολογικές και αποτελεσματικές τακτικές ώστε να μειωθεί τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά, με τη χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της.

Η βοήθεια της ΕΕ προς τρίτες χώρες στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών έχει περίπου διπλασιαστεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Τα σχέδια που εφαρμόστηκαν από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τρίτες χώρες απορρόφησαν ποσά άνω των 500 εκατομ. ευρώ κατά το 2005, με επίκεντρο το Αφγανιστάν και τη Λατινική Αμερική, όπου προσφέρθηκε ενίσχυση σε σχέδια εναλλακτικής ανάπτυξης προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή κόκας στην περιοχή των ¶νδεων.

Κατά τα δύο πρώτα έτη του τρέχοντος προγράμματος της ΕΕ για τη δημόσια υγεία, πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ διατέθηκαν απευθείας σε σχέδια σχετικά με τα ναρκωτικά. Προτεραιότητα δίνεται σε σχέδια που αποβλέπουν στον περιορισμό των κινδύνων, τα κοινά προγράμματα πρόληψης και τις βέλτιστες πρακτικές ως προς την αποτοξίνωση και την κοινωνική επανένταξη των τοξικομανών.

Τρία έως 3,5 εκατομ. άνθρωποι δοκίμασαν κοκαΐνη κατά το προηγούμενο έτος, και 1,5 εκατομ. είναι καταγεγραμμένοι ως τακτικοί χρήστες. Δώδεκα εκατομ. κάνουν χρήση καννάβεως, εκ των οποίων 3 εκατομ. επί καθημερινής σχεδόν βάσεως. Η έκσταση, που παράγεται στην Ευρώπη, αποτελεί σήμερα το δεύτερο συνηθέστερο ναρκωτικό μετά την κάνναβη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), σε μερικά κράτη μέλη κάνει τακτική χρήση περίπου το 8% των νέων. Η συστηματική και εντατική ανάμιξη ναρκωτικών, συχνά με οινόπνευμα και φάρμακα, αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

«Ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά είναι μια ισόρροπη προσέγγιση μεταξύ πρόσβασης, αγωγής και θεραπείας αφενός, και αυστηρής επιβολής των νόμων για την πάταξη της παραγωγής και της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών αφετέρου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια κ. Frattini. «Η ισορροπία αυτή μεταξύ δημόσιας υγείας και επιβολής του νόμου αντικατοπτρίζει την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας. Στο πλαίσιο της πολιτικής μας, κλειδί της επιτυχίας είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος μου για τους επόμενους μήνες είναι να επιτύχω την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα