Συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 15:26

Την απόφαση συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (Σ.Ε.Ε.Σ.), υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Συγκεκριμένα ορίζονται ως μέλη του ΣΕΕΣ:

1. Ραφαήλ Μωυσής, ως Πρόεδρος.

2. Χαράλαμπος Τσουτρέλης, Πρόεδρος του ΙΓΜΕ, ως Αντιπρόεδρος.

3. Δημήτρης Μπέης, ως Επιστημονικός Γραμματέας.

4. Νικόλαος Μαυρομάτης, μέλος ολομέλειας ΡΑΕ, ως μέλος.

5. Ευάγγελος Λεκατσάς, Πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ, ως μέλος.

6. Δημήτρης Μανιατάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ ΑΕ, ως μέλος.

7. Μιχαήλ Καραμίχας, Αντιπρόεδρος ΔΕΠΑ, ως μέλος.

8. Ιωάννης Αγαπητίδης, Πρόεδρος ΚΑΠΕ, ως μέλος.

9. Δημήτρης Πλατής, Συντονιστής Ενεργειακών θεμάτων Υπουργείου Εξωτερικών και Διευθυντής διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ως μέλος.

10. Κωνσταντίνος Βουρνάς, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ως μέλος.

11. Γεώργιος Μπεργελές, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ως μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ραφαήλ Μωυσής ορίστηκε Πρόεδρος του ΣΕΕΣ με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης.

«Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής αποτελεί μία ακόμη σημαντική παρέμβαση στην ενεργειακή μας πολιτική. Συγκροτήσαμε το ΣΕΕΣ ως γνωμοδοτικό όργανο, για τη χάραξη μιας μακροχρόνιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Η σύσταση του υπαγορεύεται από την ανάγκη ύπαρξης ενός μόνιμου συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα τεκταινόμενα και τις τάσεις που αναπτύσσονται σ΄ όλους τους τομείς της ενέργειας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Χώρα χρειαζόταν ένα όργανο το οποίο να μελετά διαρκώς τα φαινόμενα και τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, να βγάζει τα αναγκαία συμπεράσματα και να τα θέτει στη διάθεση της Πολιτείας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Όπως είπε ο κ. Σιούφας, το ΣΕΕΣ θα βοηθήσει σημαντικά στη χάραξη μακροχρόνιου ενεργειακού προγραμματισμού με βάση τους τρεις κεντρικούς άξονές της ενεργειακής πολιτικής:

o Την προώθηση μεγάλων διεθνών έργων που καθιστούν τη Χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο και ενισχύουν τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της, αλλά και την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία και την ανάπτυξη, σ' ολόκληρη την περιοχή.

o Την απελευθέρωση των αγορών ενεργείας, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΕ και τις ανάγκες της Νέας Εποχής.

o Τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας, την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας και τη στροφή σε πηγές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα