General Motors: Επιταχύνει τη μείωση του κόστους λειτουργίας

Καθώς οι 35.000 εργαζόμενοι σε αυτήν, συμφωνούν να αποχωρήσουν
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 08:47

ΕΝΑ δισ. δολ. ετησίως, περισσότερο από ό,τι υπολόγιζε, θα μπορέσει να εξοικονομήσει η General Motors Co., σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτά τα κίνητρα που προσέφερε σε 35.000 εργαζομένους σε αυτήν για πρόωρης συνταξιοδότηση, μειώνοντας το προσωπικό της δύο χρόνια νωρίτερα από το σχέδιό της.

Οι αποχωρήσεις εργαζομένων, θα αυξήσουν τις προσδοκίες του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Rick Wagoner, να πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο του για την ανάκαμψη των κερδών με τη μείωση των μισθών και το κλείσιμο εργοστασίων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Delphi Corp., πρώην σκέλος της General Motors, ανακοίνωσε ξεχωριστά χθες ότι 12.600 από τους υπαλλήλους της συμφώνησαν να βγουν στη σύνταξη, καθιστώντας έτσι πιο πιθανόν να εξέλθει η εταιρεία της χρεοκοπίας και να επιβιώσει.

Οι αποζημιώσεις και οι συνταξιοδοτήσεις της General Motors, αποτελούν μέρος του σχεδίου της για κλείσιμο εννέα εργοστασίων στη Βόρειο Αμερική και τριών άλλων έως το 2008, μετά τις ζημίες ύψους 10,6 δισ. δολ., που εμφάνισε πέρυσι. Η υψηλή αποδοχή των κινήτρων που προσφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία, σημαίνει ότι θα μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της κατά 8 δισ. δολ. έως τα τέλη του έτους, πάνω από τον στόχο των 7 δισ. δολ., που είχε θέσει πριν από ένα χρόνο.

Οι συμφωνίες για αποχωρήσεις και συντάξεις, φέρνουν πιο κοντά σε μία συμφωνία τους εργαζομένους μέλη της ένωσης στην General Motors, την Delphi και άλλους κατασκευαστές μερών αυτοκινήτων, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Wagoner. Μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στη Delphi θα καταργήσει τον κίνδυνο μιας απεργίας, η οποία θα μπορούσε να κλείσει τα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι αποζημιώσεις και οι συντάξεις, αφορούν 33.800 εργαζομένους μέλη της United Auto Workers και περίπου 1.200 εργαζομένους που εκπροσωπούνται από την International Union of Electrical Workers-Communications Workers of America, η οποία απεδέχθη νωρίτερα την πρόταση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της General Motors.

Οι μετοχές της General Motors, σημείωσαν άνοδο 34 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 28,09 δολ. η μία χθες, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης. Πριν από την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν άνοδο 78 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα