Μεταρρυθμίσεις σε ασφάλιση και σύστημα υγείας ζητεί ο ΟΟΣΑ

Εύσημα στην οικονομική πολιτική και στην απογραφή
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 10:30
UPD:10:54

ΕΥΣΗΜΑ για την επιλογή της απογραφής, την μείωση του ελλείμματος και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, απέδωσε χθες στην κυβέρνηση, ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ,. Angel Gurria, προτρέποντας παράλληλα για επιτάχυνση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας.

«Εκ μέρους του ΟΟΣΑ πιστεύω πως η επιλογή της δημοσιονομικής διαφάνειας από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας δεν ήταν μόνο ο καλύτερος, αλλά ο μόνος τρόπος ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά».

Με τα λόγια αυτά ο νέος γ.γ. του ΟΟΣΑ, σχολίασε τη δημοσιονομική απογραφή και συνεχάρη προσωπικά και τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή αλλά και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Υπογράμμισε ότι: * χρειάζονταν γενναιότητα για μια κυβέρνηση να κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή, αφού ήταν σοβαρό το ενδεχόμενο αντιδράσεων και από την αντιπολίτευση αλλά και από την κοινή γνώμη.

* είναι ικανοποιημένος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

* για το έλλειμμα διαπιστώνει σημαντική προσαρμογή και εκτιμά ότι ίσως να μειωθεί και στο μισό φέτος, σε σύγκριση με πριν δύο χρόνια, ενώ χαρακτήρισε εξάλλου την προσπάθεια για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος μία πράξη ευθύνης για τις μελλοντικές γενεές.

Επισημάνσεις

Υπογράμμισε την πολύ υψηλή ανεργία στις γυναίκες και στους νέους. Για το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας συνέστησε μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Gurria έθιξε και το θέμα των αντιδράσεων από συγκεκριμένους κοινωνικούς εταίρους και πολιτικές δυνάμεις στην προοπτική των μεταρρυθμίσεων.

Σε κάποιες χώρες μέλη -είπε- καταγράφεται το παράδοξο να επιχειρείται να παρασχεθεί «δίχτυ ασφαλείας» στους πολίτες όταν με τη συντήρηση μιας προβληματικής κατάστασης κάθε άλλο παρά προστατεύονται οι πολίτες. Θέλοντας να τονίσει το επείγον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης υπενθύμισε και το πρόβλημα της εντεινόμενης γήρανσης του πληθυσμού. Καταλήγοντας τόνισε ότι ο ΟΟΣΑ θα στηρίξει και θα παρέχει την αρωγή του σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα γίνει στη χώρα μας και ειδικά στο θέμα του ασφαλιστικού.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης

Στη δική του δήλωση ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η επόμενη ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ εκτός από τις γενικές παρατηρήσεις θα έχει ως ειδικό κεφάλαιο τις διαρθρωτικές αλλαγές και ειδικότερα τις προτάσεις του Οργανισμού για το ασφαλιστικό. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι προτάσεις του Οργανισμού δεν θα έχουν κανένα δεσμευτικό αλλά μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση.

Mε το νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Angel Gurria, συναντάται σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος

Διακύβευμα ενός διαλόγου ειλικρινούς και όχι προσχηματικού, ουσιαστικού και όχι εμβαλωματικού, αποφασιστικού και όχι παρελκυστικού θα πρέπει να γίνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ Angel Gurria, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν τα πολιτικά κόμματα να μην μπορούν να οδηγηθούν σε έναν τέτοιο διάλογο δίνοντας στην κοινωνία διέξοδο στο εκπαιδευτικό μας αδιέξοδο. Ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι «στο θέμα της παιδείας δεν υπάρχει πλέον χώρος για μισά λόγια και μισές δουλειές».

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα