Περιορισμός των αρχικών απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές

Πάνω από τα 72 δολάρια το αμερικανικό αργό
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 13:35

Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εταιρικά νέα (εξαγορές) και τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών μετά τη νέα άνοδο του της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 72 δολ το βαρέλι, άμβλυναν τις ανησυχίες των επενδυτών εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί νέα αύξηση των επιτοκίων.

Εντός της ημέρας, αρχίζει η διήμερη συνάντηση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για 17η συνεχόμενη φορά, στο 5,25%.

Απώλειες 1% σημείωσε η μετοχή της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας εκμετάλλευσης ορυχείων BHP Billiton, όπως και η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης του κλάδου Rio Tinto, λόγω φόβων ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση της ζήτησης για χαλκό, ψευδάργυρο και αλουμίνιο.

Πτώση 0,8% κατέγραψε η τιμή της μετοχής του μεγαλύτερου ολλανδικού ομίλου χρηματοικονομικών υπηρεσιών ING και 2,1% η μετοχική τιμή της μεγαλύτερης, ως προς το υπό διαχείριση ενεργητικό, ευρωπαϊκής τράπεζας UBS.

Στον αντίποδα, η μετοχή της EMI εκτινάχθηκε κατά 8% μετά τη δήλωση της βρετανικής δισκογραφικής εταιρίας ότι απορρίπτει ως «απολύτως απαράδεκτη» την προσφορά, ύψους 320 πεννών ανά μετοχή για εξαγορά της, που υπέβαλε η Warner Music.

Την ίδια ώρα κέρδη καταγράφουν BP Plc.(0,7%) και Total SA 0,5%, καθώς η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υπερέβη τα 72 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον αφορά την κάλυψη της ζήτησης για βενζίνη κατά τη διάρκεια του θέρους, λόγω διακοπής της αποστολής φορτίων αργού σε δύο αμερικανικά διυλιστήρια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο αργό πετρέλαιο σημείωναν άνοδο 22 σεντς στα 72,14 δολάρια, με τα εβδομαδιαία κέρδη να ξεπερνούν το ένα δολάριο. Το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωνε άνοδο 20 σεντς στα 71,18 δολάρια. ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ παραμένει έντονη, ενώ το κλείσιμο αγωγού κοντά στο Lake Charles στη Λουϊζιάνα προκαλεί προβλήματα στην προμήθεια αργού σε τρία παραπλήσια διυλιστήρια και περιορίζει την παραγωγή καυσίμων.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου όπου κορυφώνονται οι μετακινήσεις στις ΗΠΑ.

Οι επόμενες ενδείξεις για τη ζήτηση αναμένονται με την ανακοίνωση των στοιχείων για τα αποθέματα στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα, με τους αναλυτές να προβλέπουν σε δημοσκόπηση του Reuters οριακή αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, με τη ζήτηση να παραμένει έντονη πάνω από τα 9 εκατ. βαρέλια.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδος ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,22% στις 5.664,70 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη o Χetra DAX υποχωρεί 0,20% στις 5.448,42 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 4.769,43 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,04%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα