Απροθυμία στη Νέα Υόρκη

Ανοδικές τάσεις σε Wall Street και Ευρώπη
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 00:01

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις σε κλίμα γενικής αβεβαιότητας κατέγραψε η Wall Street, εν αναμονή της απόφασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, με τους επενδυτές να δείχνουν απρόθυμοι να προβούν σε συναλλαγές.

Οι ανησυχίες ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο. Ο τομέας ενέργειας σημείωσε άνοδο, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 72 δολάρια. Η Exxon Mobil Corp. ενισχύθηκε 1% ωθώντας σε άνοδο τόσο τον Dow Jones όσο και τον S&P 500.

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, για 17η συνεχόμενη φορά, και δεχόμενα στήριξη από τον τομέα πετρελαίου και ΜΜΕ. Σύμφωνα με αναλυτές η αγορά περιμένει την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει πάλι τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25%, αν και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην προοπτική της νομισματικής πολιτικής, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Η πλειοψηφία μάλιστα των αναλυτών προβλέπει εκ νέου αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 1.273,2, μετά από αρχική πτώση 0,5%. Οι μετοχές πετρελαίου κατέγραψαν μεγάλη άνοδο με τη BP να ενισχύεται 0,9% και τη Royal Dutch Shell 1,5%, καθώς το αργό πετρέλαιο έφθασε ενδοσυνεδριακά τα 72,50 δολάρια το βαρέλι. Η EMI σημείωσε άνοδο 8,4% μετά την απόρριψη της προσφορά που υπέβαλε η Warner Music, χαρακτηρίζοντας την «εντελώς απαράδεκτη».

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν, με την ιταλική Fiat και τη γερμανική Porsche να έχουν απώλειες 1,4% και 0,7% αντίστοιχα. Επίσης η ευρωπαϊκή EADS υποχώρησε 3,9%.

το Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,88%, καθώς η Bridgestone Corp. αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις κερδοφορίας της, συμπαρασύροντας τις μετοχές των ανταγωνιστικών της εταιρειών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΓΚΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα