Ελβετία: Πρόβλεψη για υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 13:22

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, προχώρησε η Ελβετία, ενώ ο πληθωρισμός που αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε χρόνια τον Ιούνιο, τονώνει τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα προχωρήσει και σε άλλη αύξηση των επιτοκίων.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα 2,7% φέτος, περισσότερο από την πρόβλεψη του 2,0% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,6% τον Ιούνιο, από 1,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001.

Η ισχυροποίηση της οικονομίας αυξάνει τον κίνδυνο ότι το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου θα οδηγήσει σε παρατεταμένο πληθωρισμό. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 27% πέρυσι, ωθώντας ανοδικά το κόστος των εταιρειών και των καταναλωτών. Η μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων της Ελβετίας, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιδιώξει αύξηση 4% των μισθών των 380.000 μελών της το επόμενο έτος.

Στις 15 Ιουνίου η Swiss National Bank αύξησε το κύριο επιτόκιό της στο 1,5% από το 1,25%, προχωρώντας στην τρίτη αύξηση σε μισό έτος και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο 2,5% από το 2%. Η οικονομία της Ελβετίας ύψους 340 δισ. δολ., αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών.

Οι εξαγωγές της Ελβετίας θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα 8,2% φέτος, περισσότερο από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση 5,6% τον Μάρτιο. Οι δαπάνες των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθούν 1,6%, ανάλογες της πρόβλεψης. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,3% κάτω από την πρόβλεψη του Μαρτίου για μείωση 3,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα