Ιαπωνία: Αύξηση του δομικού πληθωρισμού

Η μεγαλύτερη μέσα σε οκτώ χρόνια. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η ανεργία
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 07:41

ΑΥΞΗΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε οκτώ χρόνια σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, σημάδι ότι ο αντιπληθωρισμός στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο πατάχθηκε, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τα σημερινά – κοντά στο μηδέν – επίπεδα.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει νωπά τρόφιμα, αναρριχήθηκε 0,6% τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας άνοδο για έβδομο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Τόκυο. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών στην Ιαπωνία και στο 4%, σύμφωνα με άλλη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο δείκτης εργασίας ανά αιτούντα, ο οποίος δείχνει πόσες θέσεις είναι διαθέσιμες για κάθε άνθρωπο που ψάχνει για εργασία, αυξήθηκε τον Μάϊο στο 1,07 και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1992, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 114,93 ανά δολάριο, στα 10:45 π.μ. στο Τόκυο, έναντι 115,15 γιέν, πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Ο δομικός πληθωρισμός στο Τόκυο, όπου ζει ένας στους 10 Ιάπωνες, προάγγελος των τιμών καταναλωτή σε όλη την Ιαπωνία, αυξήθηκε 0,3% τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 0,4% τον Μάϊο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα